Kakao Mayan GUATEMALA hoblinky
Související produkty
Detailní popis produktu
Kakao: Čistá 100% kakaová hmota z kakaových bobů v ceremoniální kvalitě
Země původu: Guatemala
Podoblast: Alta Verapaz
Odrůda: Criollo
Zpracování: Pražené
Forma: Hoblinky
Certifikace: Obnovitelné pěstování bez pesticidů a chemikálií
Chuť: Harmonická zemitá chuť s tóny ořechů
Naše Guatemalské kakao pochází z permakulturní farmy v pohoří Sierra de las Minas v Alta Vapez. Farma se vedle drobné produkce organického ovoce specializuje na pěstování a zpracování rituálního kakaa. Stromy rostou ve stínu guatemalské džungle a půda je obhospodařovaná na principech permakultury a udržitelného zemědělsko-lesnického hospodářství. Kakao je zpracováváno podle tradičních postupů přímo na farmě, kde vzniklo také vzdělávací a návštevnické komunitní off-the-grid centrum.
Příběh začal když místní farmář s manželkou objevili téměř neúrodný pozemek na úpatí pohoří Sierra de las Minas. Nyní je zde hora pokrytá nativními rostlinami, kakaovníky, ovocnými stromy a květinami. Každým nákupem tohoto kakaa jim pomáháte udržovat a rozvíjet projekt jedlého lesa, udržitelného agrolesnictví, navracení života a zalesňování této části země, kterému zasvětili svůj život.
Vlastními slovy farmáře Laurenta
“Nezachraňujeme jen esenci kakaa - pro nápoje, výrobu čokolády nebo pro ceremonie, ale dáváme také zpátky Zemi. Čím víc kakaa můžeme vyprodukovat a sdílet, tím víc může růst náš rozmanitý biodiverzní les. Kopec a svahy Finca El Porvenir, bohaté na faunu a flóru, jsou službou našim produktům, a zajišťují dlouhověkost rostoucích ekosystémů v naději, že motivují také ostatní k opětovnému zalesňování a udržitelnému zemědělství.”
Považujeme naše kakao za něco něco, co je posvátné a zároveň přináší potěšení. S kakaem zacházíme se stejnou péčí, obezřetností a záměrem, jaký dáváme půdě a krajině, která obklopuje naše kakaovníky. Věříme, že tak produkujeme kakao, které dokáže inspirovat k hodnotám, které sdílíme, k léčení, radosti a lásce.
Namísto použití metod, které zvyšují výnos našich stromů s negativním dopadem na životní prostředí, obnovujeme přirozené prostředí kakaovníků. Necháváme stromy samy růst a plodit, a jen v případě potřeby zasáhneme přizozenými úpravami. Naše stromy jsou pěstovány spíše ze semen než z roubů, což znamená, že každý strom obsahuje své vlastní genetické složení a každý strom je jiný jedinec. Věříme, že je to součást výroby kakaa té nejvyšší kvality.
Aktivně se také zabýváme výběrem, uchováváním a pěstováním semen ohrožených druhů kakaa a chráníme tak dědictví těchto stromů před tím, aby bylo navždy ztraceno. Zaměstnáváme několik pracovníků z okolí a jsme rádi, že můžeme pořádat akce pro lidi, kteří se zamilovali do našeho kakaa a chtějí poznat místo, odkud pochází, a dozvědět se, jak kakao pěstujeme a zpracováváme. Naší vizí je pokračovat v udržitelném rozvoji a v budování eco-vesnice a vzdělávacího centra, které jsou benefitem pro zemi, pro návštěvníky, obyvatele a okolní komunitu.”
Tipy na vaření z kakaa najdete v našich receptech.