Odrůdy

 

Odrůdy kakaovníku a jejich specifika

Rozlišujeme čtyři hlavní odrůdy kakaa: Forastero, Criollo, Trinitario,  Arriba National 

odrudy_kakaa
© casadecampoliving
 

Forastero

Forastero  (ve španělštině znamená "cizinec") je komerčně nejrozšířenější  odrůda, tvoří až 85% světové produkce kakaa. Je to výnosná odrůda odolná proti plísním a chorobám,  méně náročná na kvalitu půdy. Původně pochází z oblasti Amazonie, dnes se pěstuje a šlechtí na plantážích mimo přirozená místa výskytu po celém světě,  převážné v západní africe a brazílii. Většina čokolády na evropském trhu je právě z bobů Forastero. Kakao z kvalitních výběrových bobů Forastero z Bali v ceremoniální kvalitě najdete v naši nabídce.

Criollo

Criollo (ve španělštině znamená "původní") tvoří  5% světové produkce kakaa. Je to citlivá, náchylná a méně výnosná prapůvodní odrůda, která nebývá nějak výrazně přešlechtěná.  Stromy jsou menšího vzrůstu a plody (lusky) menší než u Forastera. Díky své aromatické, jemné chuti je považována za prémiové kakao. Největším producentem Criolla je Venezuela, dále se pěstuje v Mexiku, Kolumbii, Peru, Guatemale.

Arriba National

Arriba Nacional je nejchoulostivější odrůda, má obzvláště intenzivní aroma a je považována za „jemné kakao“. Někdy je Arriba považována za samostatnou odrůdu kakaa, někdy spíše za místní označení pro oblast v Ekvádoru, kde je toto kakao výhradně pěstováno. Arriba patří k nejkvalitnějším druhům Forastera, chuťově připomíná Criollo s květinovým aroma. Přesvědčte se o jeho jedinečné chuti sami, Ekvádorské kakao Arriba National v top kvalitě máme ve stálé nabídce.

Trinitario

Trinitario tvoří 10% světové produkce. Vzniklo v 18. století na Trinidadu křížením Criolla a Forastera a nese kombinaci pozitivních vlastností obou těchto odrůd. Rostlina je robustnější a odolnější než Criollo, a zároveň poměrně aromatické chuti.

Další pododrůdy

Kromě těchto hlavních 4 odrůd má kakao desítky či stovky dalších odrůd a pododrůd, říká se, že je "promiskuitní, odrůdy se mezi sebou rády kříží. Obecně platí, že tradiční, původní odrůdy kakaa jsou relativně citlivé na klima a kvalitu půdy. Proto je dnes trend šlechtit stále více odolnější a výnosnější odrůdy,  které jsou díky pěstování na monokulturních plantážích extrémně náročné na zavlažování, což v kombinaci s velkými dávkami umělých hnojiv trvale poškozuje půdu a okolní krajinu. Volba je na nás, zda jako zákazníci, budeme tento průmysl s levným kakaem podporovat nebo zda dáme přednost kvalitnímu kakau z ověřených zdrojů -  od farmářů, kteří svým způsobem produkce zemi a krajině něco navracejí, namísto aby jen brali (více o udržitelném pěstování kakaa: Kuskaaa- farma Guatelmala)