Odrůdy

 

Odrůdy kakaovníku a jejich specifika

Rozlišujeme čtyři hlavní odrůdy kakaa: Forastero, Criollo, Trinitario,  Arriba National 

odrudy_kakaa
© casadecampoliving
 

Forastero

Forastero  (ve španělštině znamená "cizinec") je komerčně nejrozšířenější  odrůda, tvoří až 85% světové produkce kakaa. Je to výnosná odrůda odolná proti plísním a chorobám,  méně náročná na kvalitu půdy. Původně pochází z oblasti Amazonie, dnes se pěstuje a šlechtí na plantážích mimo přirozená místa výskytu po celém světě,  převážné v západní africe a brazílii. Většina čokolády na evropském trhu je právě z bobů Forastero. Kakao z kvalitních výběrových bobů Forastero z Bali v ceremoniální kvalitě najdete v naši nabídce.

Criollo

Criollo (ve španělštině znamená "původní") tvoří  5% světové produkce kakaa. Je to citlivá, náchylná a méně výnosná prapůvodní odrůda, která nebývá nějak výrazně přešlechtěná.  Stromy jsou menšího vzrůstu a plody (lusky) menší než u Forastera. Díky své aromatické, jemné chuti je považována za prémiové kakao. Největším producentem Criolla je Venezuela, dále se pěstuje v Mexiku, Kolumbii, Peru, Guatemale.

Arriba National

Arriba Nacional je nejchoulostivější odrůda, má obzvláště intenzivní aroma a je považována za „jemné kakao“. Někdy je Arriba považována za samostatnou odrůdu kakaa, někdy spíše za místní označení pro oblast v Ekvádoru, kde je toto kakao výhradně pěstováno. Arriba patří k nejkvalitnějším druhům Forastera, chuťově připomíná Criollo s květinovým aroma. Přesvědčte se o jeho jedinečné chuti sami, Ekvádorské kakao Arriba National v top kvalitě máme ve stálé nabídce.

Trinitario

Trinitario tvoří 10% světové produkce. Vzniklo v 18. století na Trinidadu křížením Criolla a Forastera a nese kombinaci pozitivních vlastností obou těchto odrůd. Rostlina je robustnější a odolnější než Criollo, a zároveň poměrně aromatické chuti.

Další pododrůdy

Kromě těchto hlavních 4 odrůd má kakao desítky či stovky dalších odrůd a pododrůd, říká se, že je "promiskuitní, odrůdy se mezi sebou rády kříží. Obecně platí, že tradiční, původní odrůdy kakaa jsou relativně citlivé na klima a kvalitu půdy. Proto je dnes trend šlechtit stále více odolnější a výnosnější odrůdy,  které jsou díky pěstování na monokulturních plantážích extrémně náročné na zavlažování, což v kombinaci s velkými dávkami umělých hnojiv trvale poškozuje půdu a okolní krajinu. Volba je na nás, zda jako zákazníci, budeme tento průmysl s levným kakaem podporovat nebo zda dáme přednost kvalitnímu kakau z ověřených zdrojů -  od farmářů, kteří svým způsobem produkce zemi a krajině něco navracejí, namísto aby jen brali (více o udržitelném pěstování kakaa: Kuskaaa- farma Guatelmala) 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení