Guatemala
Silné mayské ceremoniální kakao z horské permakulturní kakaové farmy v Guatemale. S respektem pěstováno a pečlivě zpracováno tradičními postupy. Praženo na ohni a namleto mezi žulovými kameny.
Vlastnosti našeho kakaa z Guatemaly:
Kakao: Čistá 100% kakaová hmota z kakaových bobů pražených na ohni
Nejčistší možná forma kakaa v ceremoniální kvalitě
Země původu: Guatemala
Podoblast: Alta Verapaz
Odrůda: Criollo
Zpracování: Pražené i Raw varianty
Forma: Různá balení: Hoblinky, Blok
Certifikace: Obnovitelné pěstování bez pesticidů a chemikálií
Chuť: Harmonická zemitá chuť s tóny ořechů
O farmářích a pěstování:
Naše Guatemalské kakao pochází z permakulturní farmy v pohoří Sierra de las Minas v Alta Vapez. Kakaovníky původní odrůdy Criollo zde rostou ve stínu ovocných stromů a guatemalské džungle a je s nimi zacházeno jako s posvátnou rostlinou. Půda je obhospodařovaná na principech permakultury a udržitelného agrolesnictví. Kakaové boby se zpracovávají podle tradičních mayských postupů přímo na farmě. Mayské ženy zde boby ručně třídí a po fermentaci šetrně praží tradičními postupy na ohni tak, aby byla zachována kvalita, vůně i chuť syrového kakaa. Poté kakao namelou mezi žulovými kameny na jemnou pastu, která se po ztuhnutí stane tímto krásným kusem kakaa s plně rozvinutou vůní a chutí.
Kakao z permakulturního kakaovníkového lesa
Příběh začal mladou rodinou, když farmář a jeho mayská žena objevili téměř neúrodný pozemek na úpatí pohoří Sierra de las Minas. Nyní je zde hora pokrytá nativními rostlinami, kakaovníky, hojností ovocných stromů a květin. Každým nákupem tohoto kakaa jim pomáháte udržovat a rozvíjet projekt jedlého lesa, udržitelného agrolesnictví, navracení života a zalesňování této části země, kterému zasvětili svůj život.
“Považujeme naše kakao za něco něco, co je posvátné a zároveň přináší potěšení. S kakaem zacházíme se stejnou péčí, obezřetností a záměrem, jaký dáváme půdě a krajině, která obklopuje naše kakaovníky. Věříme, že tak produkujeme kakao, které dokáže inspirovat k hodnotám, které sdílíme, k léčení, radosti a lásce. Namísto použití metod, které zvyšují výnos našich stromů s negativním dopadem na životní prostředí, obnovujeme přirozené prostředí kakaovníků. Necháváme stromy samy růst a plodit, a jen v případě potřeby zasáhneme přirozenými úpravami. Naše stromy jsou pěstovány spíše ze semen než z roubů, což znamená, že každý strom obsahuje své vlastní genetické složení a každý strom je jiný jedinec. Věříme, že je to součást výroby kakaa té nejvyšší kvality. Aktivně se také zabýváme výběrem, uchováváním a pěstováním semen ohrožených druhů kakaa a chráníme tak dědictví těchto stromů před tím, aby bylo navždy ztraceno. Zaměstnáváme několik pracovníků z okolí a jsme rádi, že můžeme pořádat akce pro lidi, kteří se zamilovali do našeho kakaa a chtějí poznat místo, odkud pochází, a dozvědět se, jak kakao pěstujeme a zpracováváme. Naší vizí je pokračovat v udržitelném rozvoji a v budování eco-vesnice a vzdělávacího centra, které jsou benefitem pro zemi, pro návštěvníky, obyvatele a okolní komunitu.” (majitelé farmy)
Vhodné použití:
Farma nabízí 4 druhy 100% kakaa (jejich vlastní třídění- názvy): Ceremonial, Ancestral, Ritual, Raw.
Kakao Ceremonial (ve formě kusu kakaa)*
Kakao Criollo ve své nejméně zpracované formě. Nahrubo mleté. Tohle kakao znáte z naší stálé nabídky (prosinec, leden)
Kakao Ancestral (ve formě hoblinek)*
Obsahuje méně tuku, asi 20% tuku je odstředěno a má tudíž silnější účinek díky vyššímu podílu účinných látek. Toto kakao je obzvláště vhodné na použití při kakaových ceremoniích.
Kakao Ritual (ve formě hoblinek)*
Má zachovaný plný, původní, obsah tuku a je dlouho a tudíž jemně mleté. Díky plnému obsahu tuku (kakaového másla) se hodí také na přípravu domácí čokolády a dalších dezertů.
Kakao RAW (ve formě kusu kakaa)*
Nepražené, v RAW kvalitě. Po celou dobu procesu zpracování i při fermentaci a sušení na slunci, byla kontrolována teplota, aby nepřesáhla 42°C.
*Forma (hoblinky nebo kus kakaa) nesouvisí se způsobem zpracování jednotlivých druhů kakaa. Každé z těchto 4 druhů může být na závěr nastrouháno do podoby hoblinek, nebo ponecháno v podobě jednoho kusu kakaa tak, jak kakaová pasta ztuhla po finálním mletí kakaových bobů v kamenných mlýnech. Hoblinky nabízejí praktičtější a snadnější použití, forma jednoho kusu kakaa zase nabízí požitek ze syrovosti a krásné struktury kakaové hmoty.