Botanika

Odkud Kakao pochází, jak roste a jeho odrůdy

Odkud kakao pochází a kde všude se dnes pěstuje 

 
cacao-zone-20-20
© World Cocoa Foundation  

Kakao historicky pochází ze střední a jižní Ameriky, je úzce propojeno s kulturou Olméků, Mayů a Aztéků. Odsud se postupně rozšířilo do dalších oblastí tropického pásu. Jeho  "zóna 20/20"  je 20 ° zeměpisné šířky na sever a na jih od rovníku, tedy Střední a Jižní Amerika, Střední Afrika a rovníková Asie (včetně Oceánie).  Nyní je oblastí s největší světovou produkcí kakaa západní Afrika (konkrétně Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun a Nigérie), odkud pochází většina levného kakaa pro produkci komerční čokolády (v roce 2019 to bylo přes 75% světové produkce kakaa!). Zajímavé je, že začátek přesunu masové produkce kakaa z Ameriky do západní Afriky se časově shoduje se zákazem otroctví v Americe, tj. transportu pracovní síly z Afriky.  

 

Jak roste Kakao: trocha botaniky 

Kakaovník: stálezelený tropický strom

kakao_strom_final_web 

Kakaovník miluje stín v sousedství větších stromů, kokosovníků, banánovníků, avokád, které jej chrání před sluncem a větrem (říká  se jim kakaovníkové matky). Kakau se dobře daří také v sousedství kardamonu, manga, kávy, a ananasovníků. Těmito nároky jsou přirozeně podporovány polykulturní a permakulturní principy a biodiverzita. Vyžaduje humózní, hojně zavlažovanou půdu. Kakaovník má schopnost absorbovat chutě z okolí: chuť semen kakaa a specifický koktejl výživových látek jsou ovlivněné jak odrůdou kakaovníku, tak půdou, klimatem a stromy, které rostou v jeho blízkosti.  Kakaoví fajnšmekři tak můžou v kakau vystopovat chuť vanilky, kávy, tabáku, kokosu a další ovocné chuti.

Divoká forma kakaovníku dosahuje výšky 10 – 15 m, kultivované odrůdy se udržují 3 – 6 m vysoké, s větvemi blízko nad zemí pro snadnější sklizeň plodů. V dobrých podmínkách začíná mladý strom plodit po 3-5 letech. Na dospělém kakaovníku vyroste 2 x ročně  cca 50 plodů (lusků).  Lusky  jsou sklizeny šetrně pomocí mačety nebo nože na dlouhé tyči tak, aby se místo na kmeni nepoškodilo, jelikož přímo z něj pak znovu vyrůstají další květy. V přirozených podmínkách může kakaovník žít až 200 let,  přičemž plodí zhruba 25 let života. Na monokulturních velkoplatážích stromy často nežijí déle než 7 let. 

 Kakaový lusk a Kakaový bob: cesta od květu po lusk a bob

Zvláštností kakaovníku je, že jeho květy vyrůstají jak z větví, tak přímo z kůry kmene stromu. Květy jsou opylovány pouze několika málo specifickými druhy hmyzu, a jsou otevřeny pro opylení jenom asi 4 dny. Po šesti měsících je zralý plod cca 20 cm dlouhý a je chráněn tlustou pevnou slupkou v nádherných odstínech žluté, oranžové, červené či fialové barvy.

kakao_lusk

Uvnitř plodu je sladká bílá dužina a v ní 20-50 semen fialové barvy, tedy kakaových bobů. Pro představu: z jednoho plodu se vyrobí 3-4 tabulky vysoce kvalitní čokolády.

Odrůdy kakaovníku a jejich specifika

Rozlišujeme čtyři hlavní odrůdy kakaa: Forastero, Criollo, Trinitario,  Arriba National 

odrudy_kakaa
© casadecampoliving
 

Forastero

Forastero  (ve španělštině znamená "cizinec") je komerčně nejrozšířenější  odrůda, tvoří až 85% světové produkce kakaa. Je to výnosná odrůda odolná proti plísním a chorobám,  méně náročná na kvalitu půdy. Původně pochází z oblasti Amazonie, dnes se pěstuje a šlechtí na plantážích mimo přirozená místa výskytu po celém světě,  převážné v západní africe a brazílii. Většina čokolády na evropském trhu je právě z bobů Forastero. Kakao z kvalitních výběrových bobů Forastero z Bali v ceremoniální kvalitě najdete v naši nabídce.

Criollo

Criollo (ve španělštině znamená "původní") tvoří  5% světové produkce kakaa. Je to citlivá, náchylná a méně výnosná prapůvodní odrůda, která nebývá nějak výrazně přešlechtěná.  Stromy jsou menšího vzrůstu a plody (lusky) menší než u Forastera. Díky své aromatické, jemné chuti je považována za prémiové kakao. Největším producentem Criolla je Venezuela, dále se pěstuje v Mexiku, Kolumbii, Peru, Guatemale.

Arriba National

Arriba Nacional je nejchoulostivější odrůda, má obzvláště intenzivní aroma a je považována za „jemné kakao“. Někdy je Arriba považována za samostatnou odrůdu kakaa, někdy spíše za místní označení pro oblast v Ekvádoru, kde je toto kakao výhradně pěstováno. Arriba patří k nejkvalitnějším druhům Forastera, chuťově připomíná Criollo s květinovým aroma. Přesvědčte se o jeho jedinečné chuti sami, Ekvádorské kakao Arriba National v top kvalitě máme ve stálé nabídce.

Trinitario

Trinitario tvoří 10% světové produkce. Vzniklo v 18. století na Trinidadu křížením Criolla a Forastera a nese kombinaci pozitivních vlastností obou těchto odrůd. Rostlina je robustnější a odolnější než Criollo, a zároveň poměrně aromatické chuti.

Další pododrůdy

Kromě těchto hlavních 4 odrůd má kakao desítky či stovky dalších odrůd a pododrůd, říká se, že je "promiskuitní, odrůdy se mezi sebou rády kříží. Obecně platí, že tradiční, původní odrůdy kakaa jsou relativně citlivé na klima a kvalitu půdy. Proto je dnes trend šlechtit stále více odolnější a výnosnější odrůdy,  které jsou díky pěstování na monokulturních plantážích extrémně náročné na zavlažování, což v kombinaci s velkými dávkami umělých hnojiv trvale poškozuje půdu a okolní krajinu. Volba je na nás, zda jako zákazníci, budeme tento průmysl s levným kakaem podporovat nebo zda dáme přednost kvalitnímu kakau z ověřených zdrojů -  od farmářů, kteří svým způsobem produkce zemi a krajině něco navracejí, namísto aby jen brali (více o udržitelném pěstování kakaa: Kuskaaa- farma Guatelmala) 

 

a

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení