Benefity

Kakao pod mikroskopem: co obsahuje a proč je zdraví prospěšné


Kakao obsahuje mnoho cenných látek, zařaďte jej do svého jídelníčku, protože:

  • Obsahuje vysoký obsah antioxidantů (více než lesní ovoce nebo zelený čaj!)
  • Dodává tělu důležité minerály (železo, zinek, měď, hořčík, vápník, draslík)
  • Je bohaté na zdravé tuky 
  • Má stimulující, energetizující a harmonizující účinky 
  • Podporuje koncentraci a kreativitu
  • Působí jako přírodní antidepresivum 
  • Působí afrodiziakálně
  • Může zmírnit příznaky PMS a menstruační bolesti
  • Stimuluje proudění krve 
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Díky vysokému obsahu hořčíku uvolňuje napětí ve svalech

chemie_kakaa_1

Anandamid "molekula blaženosti" 

Název pochází ze sanskrtu, kde slovo Ananda znamená blaženost. Anandamid se v těle (v mozku) přirozeně vytváří při dechových technikách (jóga, Wim Hof) a při fyzickém aerobním cvičení, způsobuje ten extatický pocit po dlouhém běhu známý jako “runners high”. Kakao je snad jediná potravina, která endogenní kanabinoid anandamid obsahuje a může jej tělu dodávat. Anandamid působí proti depresím, podporuje pocity štěstí a euforie, tvorbu nervových buněk, paměť, ovlivňuje vnímání bolesti a podporuje chuť k jídlu. Anandamid je první z endokanabinoidů, který byl v roce 1992 popsán a pojmenován, za přispění českého chemika Lumíra Hanuše.

Thebromin

Theobromin je hořký alkaloid odpovědný za stimulační účinky kakaa. V  našem kakau ceremoniální kvality je obsažen ve větších koncentracích, v menší míře se vyskytuje  například i v těchto rostlinách: guarana, yerba maté, wayusa. Po stromu kakaovníku (Theobroma cacao) nese také jméno. Molekulárně  je podobný kofeinu (chemicky patří do stejné třídy metylxantinů). Kofein kakao také obsahuje, ale v jen malém množství. Theobromin má jemně stimulační a uzemňující účinky, na rozdíl od kofeinu má déle trvající a jemnější  efekt, bez prudkého vrcholu a poklesu. Uvádí se, že jeho stimulační účinky jsou ve srovnání s kofeinem jsou čtvrtinové.Na energetické úrovni kakao otevírá srdce a prohlubuje pocity vděčnosti, lásky, blaženosti.  Na fyzické úrovni tento proces podporuje právě Theobromin. Stimuluje kardiovaskulární systém (na rozdíl od kofeinu, který stimuluje nervový systém). Rozšiřuje cévy a zvyšuje tak průtok krve až o 30%, což zlepšuje vstřebávání dalších hodnotných látek a živin v kakau hojně obsažených. Proto se také doporučuje kombinovat kakao s dalšími bylinami, aktivními houbami a superpotravinami, tělo z nich má ještě větší užitek. Theobromin silně aktivuje srdce a tělo, uvolňuje svaly a vytváří  tak prostředí pro transformaci (zvláště při dávkách 30-40 g kakaa, které se používají při ceremoniích). Rozšiřuje také průdušky a pomáhá tak při akutních virózách i chronických dýchacích potížích (astma). Stimuluje některé části nervové soustavy, podporuje soustředění, koncentraci a zároveň pocity klidu a pohody. 

kakao_benefity_1

Vysoký obsah antioxidantů 

Kakao má jednu z nejvyšších hodnot na stupnici ORAC, která se používá k měření obsahu antioxidantů v potravinách. Je přímo nabité antioxidanty. Mezi ně patří i flavonoly, díky nimž má kakao hořkou chuť. Kakao chrání naše srdce a kardiovaskulární systém. Je dobré pro pružnost našich krevních cév a zvyšuje průtok krve v celém těle včetně našeho mozku. 

Bohaté na minerály

Kakao obsahuje široké spektrum minerálů zásadních pro naše plné zdraví: hořčík, železo, draslík, zinek, měď, vápník, selen, fosfor a mangan a síru. Hořčík, alkalický minerál důležitý pro detoxikaci, potřebuje každá naše buňka, a obecně je nejvíc nedostatkovým minerálem, zvláště u žen. Žádná jiná potravina neobsahuje tolik hořčíku jako čisté kakao. Podporuje naše srdce, uvolňuje svaly a stimuluje mozkové funkce. Síra, také v kakau hojně obsažena, podporuje tvorbu a obnovu kolagenu a keratinu (zdravý růst vlasů, nehtů a kůži).

Kakaové máslo - zdroj zdravých tuků 

Zhruba 50% hmotnosti kakaové hmoty tvoří kakaové máslo, které je pro naše tělo zdrojem zdravých tuků. Mnohé živiny, aby se mohly v těle dobře vstřebat, se potřebují navázat na tyto tuky. Proto je tak zásadní rozdíl mezi kakaovým práškem, kde je kakaové máslo odděleno a kusem ceremoniálního kakaa, které je velmi komplexní potravinu. 

Pozitivní vliv na soustředění a kreativitu

Kakao má pozitivní vliv na naši náladu a na funkci našeho mozku, snižuje stres, zvyšuje naše soustředění, energii a dostává nás do tvořivého “flow”. Zvyšuje naše libido, eliminuje stavy úzkosti a může být dobrým pomocníkem při stavech deprese.