Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Biohacking & Věda

Historie užívání kakaa pro jeho účinky

Kakao a jeho konzumace se historicky datuje do dob dávných Olméků a Mayů, původní slovo “kakaw” dnes tedy “kakao” je jedno z nejstarších slov na světě dodnes používaných, odhaduje se že je cca 15.000 let staré. Na západ kakao přivezl až v 16.stol. Hernando Cortes, dobyvatel Mexika ve kterém vládl Montezumas. O Montezumovi bylo známo že pije 50 šálků kakaa denně. V té době se kakao konzumovalo téměř výhradně jako nápoj, a Cortes jej následně poprvé převezl přes Atlantik.

Pro původní obyvatele Ameriky bylo kakao posvátná a ceněná surovina, natolik že jej dokonce používali jako platidlo.

Hlavní prospěšné látky obsažené v kakau

Celé bohatství kakaa se skrývá v kakaovém bobu, který je v čerstvém stavu po utržení purpurově fialový a podle nás chutný i přes intenzivně hořkou a svíravou chuť. V kakaových sadech se při prohlídkách s farmáři na čerstvé boby vždy těšíme a často pak po zbytek dne nemáme potřebu vydatného jídla.

Podle vědeckých analýz je kakaový bob jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů běžně dostupných v přírodě. Obsahuje např 15x více antioxidantů než lesní borůvky, 20x více antioxidantů než zelený čaj, 30x více antioxidantů než červené víno. Dnes je známo že kakao je výjimečný doplněk stravy pro dlouhověkost a prevenci srdečních chorob a jiných problémů s centrální nervovou soustavou (CNS).

Prvky obsažené v kakau a tmavé čokoládě

  • Hořčík: Podporuje výkonost, účinný při uvolňování stresu relaxaci

  • Železo: Prvek potřebný pro růst a vývoj těla

  • Mangan: Pomáhá při tvorbě pojivových tkání, kostí. Mangan je také nezbytný pro normální funkci mozku a nervů

  • Chrom: důležitý pro tvorbu krve a stálou hladinu cukru v krvi.

  • Fosfor: má zásadní funkci při tvorbě kostní tkáně a zubů

  • Zinek: nenahraditelný prvek pro normální fungování lidského těla, jako imunitního systému, hojení ran, srážlivost krve, zdraví štítné žlázy. Je nenahraditelný pro kvalitu spermií, při těhotenství a vývoji plodu a dospívání

  • Měď: přispívá ke zdravému nervovému systému a krevnímu řečišti

  • Vápník: základní stavební kámen kostí

  • Draslík: reguluje srdeční funkce, pomáhá ke správné funkci svalů a nervů

  • Selen: je silný antioxidant, snižuje riziko rakoviny a srdečních chorob, posiluje imunitní systém, pomáhá při astmatu

Theobromin a jeho bratranec kofein

Blahodárné účinka kakaa byly tradičně přisuzovány zejména vysokému obsahu antioxidantů, dnes také víme, že velmi významný je i psychoaktivní efekt kakaa díky obsaženým methylxanthinům, tedy konkrétně kofeinu a theobrominu. Tyto dvě látky obsažené v kakau a zejména fakt že theobromin je zastoupený v kakau násobně více než kofein stojí za několika benefity, které konzumace kakaa přináší.

kofein a theobromin chemicke vzorce

Konzumace theobrominu je pro člověka zcela bezpečná, na rozdíl od některých jiných savců, jako např. u psů, pro které je výslovně nebezpečná. Theobromin má v lidském těle také méně nežádoucích účinků než kofein.

Pozoruhodný pokrok během posledních desetiletí umožnil pochopit některé molekulární mechanismy, které stojí za prokázanými zdravotními přínosy konzumace kakaa. Kromě vysokého obsahu antioxidantů, poukazují jasné důkazy na to, že theobromin má významné pozitivní účinky na lidské zdraví a kvalitu života. Nedávné studie zdůraznily potenciál theobrominu, který může působit jako protinádorová, protizánětlivá nebo kardiovaskulární ochranná molekula bez nežádoucích vedlejších účinků popsaných u kofeinu. Hlavními mechanismy účinku theobrominu jsou inhibice fosfodiesteráz a blokáda adenosinových receptorů, je ale zajímavé, že vykazuje také  další důležité účinky nezávislé na adenosinových receptorech, jako je snížení buněčného oxidačního stresu. V tomto smyslu by theobromin mohl být považován za bezpečnou a přirozenou alternativu při léčbě některých onemocnění a může sloužit jako hlavní sloučenina pro vývoj nových léků.

Ostatní prospěšné látky v kakau

  • Vitamíny: Vitamín A, Vitamín B, Vitamín  B1 - Thiamin, Vitamín B2 - Riboflavin, B3 - Niacin, Vitamín B5 - kyselina Panthotenová, Vitamín B6, B6 - Kyselina Listová, Vitamín C, Vitamín E, Vitamín K1, 

  • Tryptophan: Je v těle přeměněn na Serotonin který je zásadní neurotransmiter v těle a je také nazývaný hormon štěstí. Je známý pro svoji schopnost potlačovat chuť na sladké. Je nutný pro normální vývoj dětí a hraje svoji roli i při vývoji a funkci mnoha orgánů

  • Anandamid (arachidonoylethanolamid; AEA): je neurotransmiter, který se váže na kanabinoidní receptory. Jeho název je odvozen ze sanskrtského slova ananda, což znamená „blaženost“ či „dokonalé štěstí“ a slova amid, které vyjadřuje chemickou podstatu této látky.

  • Polyfenoly: Kakao obsahuje přibližně 6–8% polyfenolů, které jsou sami o sobě “zázračnou” medicínou v rostlinném světě. Jsou významnými antioxidanty a z těch významně zastoupených v kakau patří zejména: Katechin, Flavonol, Antokyany a Prokyanidiny.

Výživové hodnoty Kakaa:

Kakao je téměř dokonalá a kompletní potravina pokud vztáhneme její výživové hodnoty na kalorie. Zde nabízíme orientační výživové hodnoty ve 100g pravého ceremoniálního kakaa:

  • Energie 1000 - 1500 kJ

  • Protein 18-19g

  • Tuky 20-25g

  • Cukry

    • Vláknina 25-35g

    • Jednoduché cukry 1-2g

    • Stravitelné Cukry 10-20g

  • Minerály

    • Vápník 100-180mg

    • Fosfor 750-1000mg

    • Železo 10-15mg

    • Hořčík 500-600mg

    • Měď 4-6mg

    • Zinek 5-10mg

    • Draslík 1500-2000mg

    • Mangan 3-5mg

    • Selen 15-20ug

  • Vitamíny: skupiny A, B1, B2, B5, B6, K1

  • Jiné:

    • Polyfenoly 7-18g

    • Theobromine 2-3g

    • Kofein 0,1g

    • Cholesterol 0g

Theobromin má blahodárný vliv na nervovou soustavu

Vliv Theobrominu na paměť:

V prefrontálním kortexu, což je evolučně nejnovější část mozku, je u lidí s Alzheimerovým onemocněním nebo s jinak poškozenou pamětí vlivem přirozeného stárnutí vyšší koncentrace  Adenosinových receptorů. Vědecké studie prokázaly, že s pomocí blokátorů těchto receptorů, tedy Theobrominu nebo Kofeinu, je možné snížit negativní efekty stárnutí na paměť.

Vliv Theobrominu na stres:

V hipokampu, oblasti mozku, která má důležitou roli pro paměť, jsou glukokortikoidové receptory snímající stresové hormony, jako např. kortizol. Zajímavým faktem je, že vlivem stárnutí tyto receptory ztrácejí svoje schopnosti reagovat na stresové hormony a tedy ztrácí schopnost informovat tělo na jejich přítomnost. To v důsledku znamená, že tělo v takové situaci pokračuje s produkcí stresových hormonů a prodlužuje se tak stresová reakce. Bylo zjištěno, že při konzumaci Theobrominu, který adenosinové receptory blokuje, se postupně obnovuje citlivost glukokortikoidových receptorů v hipokampu na stresové hormony, a tím se výrazně zkracuje stresová reakce, resp. rychleji odchází. Z toho vyplývá, že při dlouhodobé konzumaci Kofeinu a Theobrominu se nám zlepšuje stresová odpověď, takže se nám rychleji snižuje hladina stresových hormonů (kortizolu) po stresové situaci.

Vliv Theobrominu na Centrální Nervový Systém (CNS):

Základní vlastnosti Theobrominu

Kofein přítomný v kávě a kolových nápojích je celosvětově hojně konzumován. Důvod tak vysoké spotřeby souvisí zejména s potřebou mentální a fyzické stimulace. Benefity konzumace kofeinu jsou poměrně pestré, od jednoduchého zvýšení bdělosti až po snížení rizika neurodegenerativních onemocnění. Kakao obsahuje kofeinu poměrně málo a v množství, které pravděpodobně nestačí k aktivaci nervových mechanismů tak jako se to děje při pití kávy. Kakao má však zvýšené koncentrace již zmíněného a chemicky podobného Theobrominu. Účinky Theobrominu jsou zatím méně prozkoumány než účinky kofeinu, ale přesto již z vědeckých studii víme, že tato látka má zřejmé pozitivní účinky na lidské zdraví. Theobromin v kakau má přínosy odvozené od methylxanthinu, tedy částečně podobné s kofeinem, ale bez vedlejších účinků známých u kofeinu (přílišná stimulace).

Receptory kofeinu, theobrominu a adenosinu

Hlavní farmakologické účinky kofeinu, z velké části kvůli jeho strukturní podobnosti s molekulou adenosinu, zahrnují právě blokování adenosinových receptorů. Tyto primární účinky vedou k dobře popsaným fyziologickým účinkům kofeinu jako stimulantu CNS. Navíc kofein může v těle provádět další procesy, jako je relaxace hladkých svalů nebo stimulace diurézy a kontrakcí srdečního svalu. Kofein je metabolizován hlavně v játrech a je zajímavé, že jedním z jeho metabolitů je i theobromin.

Jako methylxantiny, jsou kofein i theobromin blokátory adenosinových receptorů, což jsou receptory, které snímají přítomnost adenosinu. Adenosin je metabolit a silný neuroregulátor v CNS.

Ceremoniální kakao má nejvyšší obsah prospěšných látek

Nejvyšší obsah výše zmíněných látek najdeme obecně v tmavých a méně zpracovaných čokoládách. Nejvíce tedy v hořkých 70% a více procentních bean to bar čokoládách a v čistém 100% kakau, resp. ve 100% kakaové hmotě. Takové nealkalizované kakao, ze kterého nebylo nic odebráno ani do něj nebylo nic přidáno, má zdaleka nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek a je právem považováno za superfood, v řeči dávných Mayů a Olmeků za pokrm bohů.

Ceremoniální kakao nabízíme v našem obchůdku