Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

6 důvodů, proč kakao pozitivně ovlivňuje náladu

Pru Kus Kakaa

Po tisíciletí kultury pěstující kakao věděly, že kakao je velmi přirozenou cestou, jak zlepšit náladu, podpořit pocity pohody a štěstí. Dnes již máme na toto téma mnoho studií, které uspokojí naši zvídavost, proč tomu tak je. Pojďme se tedy podívat na 6 vědecky podložených důvodů, proč má kakao tak výrazný vliv na naši náladu a celkové duševní zdraví.

Kakao obsahuje řadu bioaktivních látek, které v našem těle stimulují přirozenou produkci neurotransmiterů a hormonů štěstí, jako jsou endorfiny, serotonin a dopamin. Tento koktejl z čisté přírody pak přímo ovlivňuje, jak se cítíme.

1. Tryptofan pro šťastné snění i bdění
Tryptofan v kakau je přirozené antidepresivum. Pomáhá našemu tělu produkovat "hormon štěstí" serotonin a melatonin, které se podílejí na regulaci cyklu spánku a bdění a celkově zlepšují náladu. Bylo prokázáno, že pokles úrovně tryptofanu je spojen s depresí. Kakao může pomoci udržet tyto hladiny vysoké a předcházet tak náladovým výkyvům.

2 Salsolinol a jeho parťák dopamin
Alkaloid salsolinol je stále předmětem výzkumů. Tato přirozeně euforická sloučenina stimuluje uvolňování dopaminu, neurotransmiteru, který je spojen s pocitem potěšení a odměny. Jsou mu připisovány euforizující účinky, ten známý pocit štěstí a uspokojení, když si dáte šálek kakaa nebo slupnete (tabulku:) čokolády.

3 Anandamid a pocit blaženosti
Kakao je jedním z přírodních zdrojů anandamidu. Anandamid, známý jako molekula blaženosti, se váže na kanabinoidní receptory v mozku a těle, což stimuluje pocit štěstí a duševní pohody. Studie také zjistily, že může eliminovat symptomy deprese.

4. PEA a sprcha endorfinů
Kakao obsahuje fenylethylamin (PEA), organickou sloučeninu, která je přirozeně přítomná v lidském těle a je známá svou schopností indukovat pocit štěstí. PEA stimuluje uvolňování endorfinů, neurotransmiterů zodpovědných za pocit spokojenosti a euforie. Může tak přispět ke zlepšení nálady, pocitům vzrušení a dokonce může navodit pocit, že se čas zpomaluje, což může být úleva pro ty, kdo se dlouhodobě cítí ve stresu a spěchu.

5. Antioxidanty a Flavanoly
Flavanoly, skupina antioxidantů, které kakao hojně obsahuje, mohou zlepšit průtok krve do mozku. Studie ukazují, že dlouhodobý příjem flavanolů, vede k neurokognitivnímu zlepšení a k ochraně mozkových buněk.

6. Magnézium pro uvolnění a duševní pohodu
Kakao je bohaté na magnézium (hořčík), důležitý minerál pro relaxaci svalů a snižování stresu. Adekvátní příjem hořčíku může pomoci udržet duševní rovnováhu, klid a soustředění v každodenním životě. Jak víme, bez klidu a soustředění se štěstí těžko dostavuje :)

A co víc, tvrdí se, že pravidelná konzumace kakaa vytváří nové nervové cesty v mozku, čímž zvyšuje množství radosti a lásky, které dlouhodobě cítíte.

Jste připraveni dopřát si lahodný šálek štěstí?

Výběrem ceremoniální kakao z našeho e-shopu máte jistotu, že každý šálek, který si vychutnáte, přináší nejen radost vám, ale také podporuje komunity a farmáře, kteří kakao pěstují. Věříme, že pravé štěstí začíná uvnitř, a proto známe své farmáře osobně, a celá cesta kakaa od rostlinky až k vám je pro nás důležitá. Subham astu sarva jagatam.

♥ Napsala: Veronika Živa
Foto: Kus Kakaa (Kostarika)

 

 

Kus Kakaa CR