Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

O Kakau

Historie kakaa

Historie kakaa: od Olméků, Mayů a Aztéků až po dnešní čokoládu Kakao v Mayské a Aztécké Mytologii Staří Mayové věřili, že kakao bylo objeveno bohy v nitru hory, spolu s další posvátnou potravinou, kukuřicí.  Hunahpú, hlavní hrdina Popol Vuh, mayského příběhu o stvoření, přinesl Mayům kakao poté, co bohyně Ixmucané stvořila lidi z kukuřice. Poté se Hunahpú stal sluncem.    Tradic...

Kakaové pojmy

Když se řekne kakao: pojďme si vyjasnit pojmy Slovo kakao si každý vykládá jinak Kakao. Většina lidí si zřejmě představí odtučněný, alkalizovaný kakaový prášek, často holandské kakao nebo dokonce Granko, které s kakaem opravdu nemá moc společného. Není kakao jako kakao. V kvalitě kakaa jsou propastné rozdíly, dané odrůdou kakaa, způsobem pěstování a zpracování.          ...

Jak roste kakao

Odkud Kakao pochází, jak roste a jeho odrůdy Odkud kakao pochází a kde všude se dnes pěstuje   © World Cocoa Foundation   Kakao historicky pochází ze střední a jižní Ameriky, je úzce propojeno s kulturou Olméků, Mayů a Aztéků. Odsud se postupně rozšířilo do dalších oblastí tropického pásu. Jeho  "zóna 20/20"  je 20 ° zeměpisné šířky na sever a na jih od rovníku, ...

Odrůdy kakaa

Odrůdy kakaovníku a jejich specifika Rozlišujeme čtyři hlavní odrůdy kakaa: Forastero, Criollo, Trinitario,  Arriba National  © casadecampoliving  Forastero Forastero  (ve španělštině znamená "cizinec") je komerčně nejrozšířenější  odrůda, tvoří až 85% světové produkce kakaa. Je to výnosná odrůda odolná proti plísním a chorobám,  méně náročná na kvalitu půd...

Zpracování kakaa

Zpracování kakaa: cesta od rostlinky až po čokoládu Sklizeň  Plody stromu kakaovníku, kakaové lusky sklízejí farmáři buď mačetou, nebo speciálním nožem na dlouhé tyči. Při sklizni je důležitá ostrost nože a čistota řezu, aby se nepoškodilo místo, kde lusky přirůstají na kmen, protože z něj poté vyrůstají další květy. Sklizeň a vyloupnutí bobů z lusku je prováděno ručně. Fermentace Fer...

Benefity kakaa

Kakao pod mikroskopem: co obsahuje a proč je zdraví prospěšné Kakao obsahuje mnoho cenných látek, zařaďte jej do svého jídelníčku, protože: Obsahuje vysoký obsah antioxidantů (více než lesní ovoce nebo zelený čaj!) Dodává tělu důležité minerály (železo, zinek, měď, hořčík, vápník, draslík) Je bohaté na zdravé tuky  Má stimulující, energetizující a harmonizující účinky  Podporuje ...

Biohacking & Věda

Historie užívání kakaa pro jeho účinky Kakao a jeho konzumace se historicky datuje do dob dávných Olméků a Mayů, původní slovo “kakaw” dnes tedy “kakao” je jedno z nejstarších slov na světě dodnes používaných, odhaduje se že je cca 15.000 let staré. Na západ kakao přivezl až v 16.stol. Hernando Cortes, dobyvatel Mexika ve kterém vládl Montezumas. O Montezumovi bylo známo že pije 50 šálků kakaa de...