Jak připravit ceremoniální kakao

Na této stránce najdete potřebné informace, které se vám budou hodit pro přípravu vašeho ceremoniálního kakaa. Sepsali jsme pro vás základní postup, naše další doporučení a také tipy na přípravu vlastního voňavého šálku. Příprava kakaa může být velmi krativní proces. Nastudujte si základní postupy, nechte se inspirovat a určitě objevíte své vlastní kombinace. ღ

_1210314

Doporučujeme také ochutnat čistou chuť našeho kakaa rozšlehaného pouze ve vodě, bez dalších ingrediencí. Je to skutečně základní kakaový nápoj, který vám umožní vnímat čistou chuť kakaa. Věříme že je to nejlepší způsob jak poznat kvalitu kakaové pasty a každé kakao které nabízíme si vždy připravujeme právě čisté, pouze v horké vodě a bez dalších přísad.

Pro stále více z nás se kakao stává vítanou alternativou kávy nebo čaje pro vzácné chvilky zastavení během dne a na podporu kreativního “flow”. Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci. ღ Pokud začínáte s Ceremoniálním kakaaem, postupujte podle tohoto návodu:

1. Připravte si kakaovo hmotu v Ceremoniální kvalitě

Rozhodněte se jak silný nápoj si chcete připravit a pro jaký účel. Kus kakaa nakrájejte na menší kousky, aby se dobře rozpustilo. Pro snadnější přípravu, nebo na cesty vyzkoušejte kakao ve formě hoblinek, nebo kapiček, snadno tak odměříte množství a nebudete ani potřebovat prkénko a nůž. Každý jsme jinak citlivý, ale obecně doporučujeme na šálek 200ml následující množství kakaa:

  • 10 - 20g: slabší kakaový nápoj jako alternativa kávy či čaje, pro každodenní pití
  • 20 - 30g: střední ceremoniální dávka
  • 30 - 50g: silná ceremoniální dávka

2. Okořenění kakaa

Kakaový nápoj můžete okořenit vhodným kořením a bylinkami. Tradičně používané koření, které používali do Ceremoniálního kakaa již dávní Mayové je chilli, ovšem při dochucení vašeho ceremoniálního šálku kakaa, se otevírá prostor pro vaši kreativitu. Použijte některé z těchto koření, bylin a medicinálních hub:

Koření

  • chilli
  • skořice
  • kardamon
  • zázvor
  • kurkuma
  • anýz
  • muškátový oříšek

přidejte buď jeden druh koření nebo kombinaci, dovolte si experimentovat a najděte si kombinaci která vyhovuje právě vám. Váš šálek ceremoniálního kakaa bude stejně jedinečný jako vy.

Byliny

výborné byliny do kakaa jsou:

  • Maca
  • Lucuma
  • Moringa
  • Ashwagandha
  • Shatawari

Medicinální houby

  • prášek z houby Reishi
  • prášek z houby Cordyceps

3. Kakao zalijte horkou vodou

Potřebné množství vložte do hrníčku nebo konvičky, zalijeme horkou vodou nebo rostlinným mlékem. Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Kakao nikdy nevaříme ani nezaléváme vroucí vodou. Aby se zachovaly cenné látky v kakau, voda by neměla přesáhnout 80°C. A samozřejmě, nejlepší voda pro přípravu kakaa je pramenitá voda ze studánky.

4. Přidejte rostlinné mléko

Pro jemnou a vláčnou chuť přidejte trochu kokosového mléka, lžičku kokosového oleje, nebo rostlinné mléko (ovesné, mandlové, rýžové) v libovolném poměru k vodě. Nápoj můžete také připravit jen z rostlinného mléka, bez vody. Důležité je pamatovat na to, že ceremoniální kakao není vhodné kombinovat s kravským mlékem které snižuje jeho blahodárné účinky.

5. Kakao doslaďte podle své chuti

Na doslazení použijte některé z následujících sladidel:

  • med
  • agávový sirup
  • javorový sirup
  • kokosový cukr
  • kokosový nektar

6. Kakao dobře rozmíchejte

Nyní máte kakao s horkou vodou a případně s vašim oblíbeným sladidlem a mlékem v konvici nebo hrnci a pečlivě jej rozmíchejte a našlehejte. Je to proces který může být malou meditací, dejte si s ním péči. Je to také vhodný čas pro vložení záměru se kterým kakao připravujete a hodláte pít.

Lahodné kakao má krémovou konzistenci a je krásně napěněné. Pro našlehání použijte elektrický ruční pěnič mléka, který seženete v domácích potřebách nebo v IKEA, nebo obyčejnou nerezovou šlehací metličku. Kakao můžete také rozmixovat mixérem, zvlášť pokud připravujete více porcí.

Tip pro tradiční šlehání a napěnění kakaa:

Šlehání pomocí kvedlačky Molinillo:

Ve střední Americe se používá Molinillo, ruční dřevěná kvedlačka, kterou se kakao v hrnci krásně rozmíchá a napění zároveň.

Původní příprava kakaa z dob starých Mayů:

Našlehaného nápoje dosahovali dávní Mayové dlouhým přeléváním kakaa z výšky, z misky do misky, tak aby se kakao ve vodě současně rozpustilo a provzdušnilo zároveň. Kakao tak plně rozvine svou chuť a vůniღ

7. Kakao podávejte v šálku

Pro Ceremoniální kakao je dobré mít vyhrazený šálek, který používáte jen pro kakao. Hotové ceremoniální kakao si nalijte do svého hrnu a pokud chcete ještě jej ozdobte jedlými květy nebo práškem z okvětních lístků růže.

8. Vyhraďte si čas

Kakao je silná medicína která vám při vědomém pití a stanovení vašeho záměru může pomáhat na vaší cestě. Nespěchejte, spočiňte, a užijte si vzácný čas který máte při pití kakaa pro sebe. Přejeme Vám ať je každý den malou ceremonií