Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Recepty & Tipy na přípravu kakaového nápoje

Sepsali jsme pro vás doporučení a tipy na přípravu dokonalého šálku kakaa a naše nejoblíbenější recepty. Příprava kakaa může být velmi krativní proces. Nastudujte základní postupy, nechte se inspirovat a určitě objevíte své vlastní kombinace. ღ

Jak připravit tradiční, lahodné napěněné kakao

Kolik kakaa na jednu porci

Každý jsme jinak citlivý, ale obecně doporučujeme na šálek 200ml:

  • 10 - 20g: slabší dávka jako alternativa kávy či čaje
  • 20 - 30g: střední ceremoniální dávka
  • 30 - 50g silná ceremoniální dávka

Pro stále více z nás se kakao stává vítanou alternativou kávy nebo čaje pro vzácné chvilky zastavení během dne a na podporu kreativního “flow”. Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci. ღ

Čím kakao dochutit

  • Koření: skořice, kardamon, chilli, zázvor, kurkuma, anýz, muškátový oříšek … přidejte buď jeden druh nebo kombinaci
  • Byliny: výborné byliny do kakaa jsou: Maca, Lucuma, Moringa, Ashwagandha, Shatawari,
  • Medicinální houby: prášek Reishi, Cordyceps
  • Na doslazení: agávový sirup, javorový sirup, kokosový cukr, kokosový nektar, med
  • Pro jemnou a vláčnou chuť: přidejte trochu kokosového mléka, lžičku kokosového oleje, nebo rostlinné mléko (ovesné, mandlové, rýžové) v libovolném poměru k vodě. Nápoj můžete také připravit jen z rostlinného mléka, bez vody.
  • Na ozdobení šálek kakaa posypte jedlými květy nebo práškem z okvětnách lístků růže.

Tady se otevírá prostor na vaši kreativitu. Doporučujeme také ochutnat čistou chuť našeho kakaa rozšlehaného pouze ve vodě, bez dalších ingrediencí. A samozřejmě, nejlepší voda pro přípravu kakaa je pramenitá voda ze studánky. 

Základní návod na přípravu kakaového nápoje

  1. Blok kakaa nakrájíme nožem na menší kousky, aby se dobře rozpustilo. Pro snadnější přípravu nebo na cesty vyzkoušejte kakao hoblinky Guatemala nebo kapičky Peru. Snadno odměříte dávku a nebudete potřebovat prkénko a nůž.
  2. Potřebné množství vložíme do hrníčku nebo konvičky, zalijeme horkou vodou nebo rostlinným mlékem. Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Kakao nevaříme. Aby se zachovaly cenné látky v kakau, voda by neměla přesáhnout 80°C.
  3. Lahodné kakao má krémovou konzistenci a je krásně napěněné. Pro našlehání použijte elektrický ruční pěnič mléka (seženete v domácích potřebách nebo v IKEA) nebo obyčejnou nerezovou šlehací metličku. Kakao můžete také rozmixovat mixérem, zvlášť pokud připravujete více porcí.

Tipy pro tradiční přípravu kakaa: ve střední Americe se používá Molinillo, ruční dřevená kvedlačka, která je součástí naši sady pro ceremonie. Nebo vyzkoušejte původní přípravu kakaa z dob starých Mayů: našlehaného nápoje dosáhli dlouhým přeléváním kakaa z misky do misky ღ

Kakaové Recepty

Kakaový nápoj jako alternativa kávy nebo čaje

Pro stále více z nás se kakao stává vítanou alternativou kávy nebo čaje pro vzácné chvilky zastavení během dne a na podporu kreativního “flow”. Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci. ღ

kakao_web_recepty

  • 10 - 20g kakaa
  • 150ml horké vody nebo rostlinného mléka (70-80°C)
  • špetka skořice, kardamonu, zázvoru, kurkumy, vanilky (nebo kombinace)
  • lžička medu nebo kokosového nektaru

Kakao vložte do hrníčku, zalijte, přidejte koření, doslaďte a důkladně rozšlehejte pomocí ručního elektrického šlehače mléka, aby se vytvořila lahodná konzistence a pěna na povrchu. ღ

Kakaová masala

Masala čaj je tradiční indický nápoj z koření a černého čaje. My si dovolíme propojit dvě naše oblíbené tradice - indickou a mayskou a místo černého čaje přidáme do Masaly rituální kakao. Nápoj krásně zahřeje a nabudí. Recepty uvádíme vždy na 1 šálek (porci). Pokud připravujete pro více lidí, vynásobte suroviny počtem porcí.

masala_recepty_pic

  • 20g kakaa
  • 250ml rostlinného mléka (ovesné, mandlové ...)
  • 2 tenké plátky čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky skořice (prášek)
  • kousíček muškátového oříšku
  • 2 hřebíčky
  • 1/2 lžičky kardamonu (prášek) nebo 1 lžičku semínek
  • na doslazení: med, agavový sirup nebo kokosový cukr

Přiveďte mléko s kořením k varu. Nechte 10 min. luhovat a koření přeceďte. Pokud je to nutné, znovu ohřejte na max. 60°C, přidejte kakao, popř. oslaďte a promíchejte ručním šlehačem do napěněného nápoje. Pokud s kakaem začínáte, doporučujeme náš set KAKAO ALCHEMY, kde jsou všechny druhy kakaa a koření hezky pohromadě, právě pro takové experimentování ღ 

Recept na Mayské ceremoniální kakao

Připravte si ceremoniální kakao tak, jak jej tradičně pili staří mayové ....

Kakao_mayske_ceremonie

  • 30-50 g kakaa
  • 150 ml vody 80°C
  • špetka chilli
  • 1/2 lžičky skořice (prášek)
  • váš záměr pro ceremonii

Dvě hlavní ingredience pro přípravu ceremoniálního kakaa jsou: kakao ceremoniální kvality a váš záměr, se kterým kakao připravujete a pijete. Mayové tradičně přidávali špetku chilli, které má povbuzující efekt a napomáhá účinným látkám v kakau rychleji se vstřebat do těla. 


Kakaový elixír pro ženy

Pravé kakao je velmi blahodárné pro výživu ženského těla, srdce i mysli, nervového systému. Vyzkoušejte tento lahodný nápoj, kombinaci ajurvédských ženských bylin a kakaa. V receptu není žádné sladidlo, jen přirozeně sladké mandlové mléko. Pokud máte zrovna svůj (cyklický) čas, a bažíte po sladkém, přidejte kokosový cukr nebo med a zaručeně zapomenete na "hříšnou" tabulkovou čokoládu, která zdraví opravdu neprospívá. Na tento recept používám naše Guatemalské kakao "Ritual" ve formě hoblinek.

Kakao_zenske_web

  • 20g kakaa (= 3 vrchovaté čajové lžičky hoblinek)
  • 200ml mandlového mléka
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky shatavari
  • 1/4 lžičky ashwagandhy

 

button-do-obchudku