Recepty & Tipy na přípravu kakaového nápoje

kakao_ceremonialni

  • Přidejte koření (jeden druh nebo kombinaci): skořice, kardamon, chilli, zázvor, kurkuma, anýz, muškátový oříšek …
  • Přidejte byliny: Maca, Lucuma, Moringa, Ashwagandha, Shatawari, popř. aktivní houby (např. Reishi prášek)
  • Lžička kokosového oleje zjemní a zvláční chuť kakaa
  • Podle potřeby nápoj doslaďte přírodním sladidlem: agávový sirup, javorový sirup, kokosový cukr, med
  • Přidejte rostlinné mléko (ovesné, mandlové, rýžové) v libovolném poměru k vodě, nebo nápoj připravte jen z rostlinného mléka, bez vody
  • Pro snadnou přípravu můžete zvolit naše kakao ve formě hoblinek (kakao Guatemala) nebo kapek (kakao Peru). Pokud vás naopak láká kakao ve formě krásného celého kusu, a užít si jeho přípravu a krájení na menší kousky, použijte ostrý větší nůž, kakao se jemným tlakem ostří lehce oddělí.
  • Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Při teplotách kolem 40°C (RAW), jak je v některých zdrojích doporučováno, se mi nepodařilo vytvořit homogenní nápoj bez kousků nerozpuštěné hmoty.
  • Příprava: pro dobré rozmíchání a krémovou konzistenci nápoje použijte ruční šlehač mléka na baterky, který seženete v domácích potřebách nebo v obchodech s kávou (aktuálně jej nabzí i IKEA). Dá se použít i mixér, zvlášť pokud připravujete více porcí. Ve střední a jižní Americe se tradičně používá  Molinillo, ruční dřevená kvedlačka (vhodná spíše na přípravu většího objemu kakaa).
  • Pokud nemáte zrovna po ruce mixér nebo šlehač mléka, dejte kakao do vody do hrnce, zahřívejte a míchejte (ideálně klasickou kovovou metličkou). Včas jej odstavte, aby kakao neprošlo varem, a neztratillo tak cenné látky. 
  • Vyzkoušejte kombinaci kakaa s dalšími výživovými doplňky a bylinami, které užíváte: kakao podporuje krevní oběh a může pomoct vašemu tělu tyto látky vstřebávat
  • Kakao má lehce dehydratující účinky, zvlášť při větších dávkách pijte hodně čisté vody

Dávkování: kolik kakaa na jednu porci?

Každý jsme jinak citlivý, ale obecně doporučujeme:

  • 10-20g: slabší dávka, jako alternativa kávy či čaje
  • 20-30g: středně silná ceremoniální dávka
  • 30-50g silná ceremoniální dávka

    Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci, pro stále více lidí se kakao stává skvělou alternativou kávy nebo čaje pro ty vzácné "chvilky" během všedního dne. 

 

RECEPT: Kakaový nápoj jako alternativa kávy

cacao hrnek
  • 10-15g kakaa
  • 150ml horké vody nebo (rostlinného) mléka (70-80°C)
  • Koření dle chuti (skořice, kardamon, zázvor, kurkuma, vanilka, chilli)
  • Kokosový cukr, agávový nebo javorový sirup
  • Vše zamíchejte ručním (elektrickým) šlehačem mléka aby se vytvořila lahodná struktura a pěna.

 

RECEPT: Mayské rituální kakao

recept pro 1 osobu:

  • 30-50 g kakaa
  • 150 ml horké vody
  • popř. špetka chilli
  • váš záměr

Dvě hlavní ingredience pro rituální kakao jsou: kvalitní kakao a váš záměr pro rituál. Mayové tradičně přidávali špetku chilli, které zvyšuje účinky kakaa a má povbuzující efekt.  

 

RECEPT: Kakao Masala čaj

Masala čaj je tradiční indický nápoj z koření a černého čaje. My si dovolíme propojit dvě naše oblíbené tradice - indickou a mayskou a místo černého čaje přidáme do Masaly rituální kakao. Mňam! ღ
 
Na 2 šálky budete potřebovat:
✦ 500ml rostlinného mléka (ovesné, mandlové ...)
✦ 3 tenké plátky čerstvého zázvoru
✦ 1 lžičku skořice (prášek)
✦ kousíček muškátového oříšku
✦ 3 hřebíčky
✦ 1/2 lžičky kardamonu (prášek) nebo 1 lžičku semínek
✦ 30g kakaa
✦ případně oslaďte (med, agavový sirup, kokosový cukr)
 
ツ Jak na to ve dvou krocích:
✦ Přiveďte mléko s kořením k varu. Nechte 10 min. luhovat a koření přeceďte.
✦ Pokud je to nutné, znovu ohřejte na max. 60°C, přidejte kakao, popř. oslaďte a promíchejte ručním šlehačem do napěněného nápoje.
Pokud s kakaem začínáte, doporučujeme náš set KAKAO ALCHEMY, kde jsou hezky pohromadě různé druhy kakaa a koření, právě pro takové experimentování. Masala čaj má v indii mnoho variant a tohle je jedna z mnoha .... ღ
 

 

 

RECEPT: Kakaový elixír pro ženy

 

Pravé kakao je velmi blahodárné pro výživu ženského těla, srdce i mysli (nervového systému). Vyzkoušejte tento lahodný nápoj, kombinaci ajurvédských ženských bylin a kakaa. V receptu není žádné sladidlo, jen přirozeně sladké mandlové mléko. Pokud máte zrovna svůj (cyklický) čas, a bažíte po sladkém, přidejte kokosový cukr nebo med a zaručeně zapomenete na "hříšnou" tabulkovou čokoládu, která zdraví opravdu neprospívá. Na tento recept používám naše Guatemalské kakao "Ritual"ve formě hoblinek.

  • 100ml mandlového mléka
  • 2 vrchovaté lžičky kakaa (10g)
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky shatavari
  • 1/4 lžičky ashwagandhy

 

RECEPT: Lahodná domácí čokoláda

rawchocolate_kuskakaa
©️ Indigo Herbs

  • 1 šálek nasekané kakaové hmoty
  • 1 šálek kakaového másla
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů (vlašské, kešu, lískové, mandle…)
  • 1/4 šálku sušeného ovoce (rozinky, datle, goji …)
  • 1/2 šálku sladidla (med, javorový sirup, datlový sirup, nektar z kokosových květů)
  • špetka soli

Kakaovou hmotu a máslo nechejte roztavit v kovové misce v horké lázni. Dobře promíchejte a přidejte ostatní ingredience. Směs nalijte do formy (na plech s pečícím papírem), nechejte ztuhnout v lednici a vychutnejte si lahodnou, zdravou a výživnou čokoládu.

RECEPT: Ledové Kakao Latte

Ledové Kakao

Jak si užít kakao v létě? Vyzkoušejte tento osvěžující kakaový nápoj pro horké dny!

  • ✓ 15g kakaa zalijte 50ml horké vody
  • ✓ Dobře rozmíchejte (ručním šlehačem mléka nebo metličkou)
  • ✓ Přidejte 200ml studeného mandlového (ovesného) mléka
  • ✓ A nakonec 2-3 kostky ledu

 

button-do-obchudku

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení