Recepty & Tipy
Ranní kakaový nápoj
- 15g kakaa
- 150ml horké vody nebo (rostlinného) mléka (70-80°C)
- Koření dle chuti (skořice, kardamon, zázvor, kurkuma, vanilka, chilli)
- Kokosový cukr, agávový nebo javorový sirup
- Vše zamíchejte ručním (elektrickým) šlehačem mléka aby se vytvořila lahodná struktura a pěna.
Mayské rituální kakao
recept pro 1 osobu:
- 30-50 g kakaa
- 150 ml horké vody
- popř. špetka chilli
- váš záměr
Dvě hlavní ingredience pro rituální kakao jsou: kvalitní kakao a váš záměr pro rituál. Mayové tradičně přidávali špetku chilli, které zvyšuje účinky kakaa a má povbuzující efekt.
Lahodná domácí čokoláda
- 1 šálek nasekané kakaové hmoty
- 1 šálek kakaového másla
- 1/2 šálku nasekaných ořechů (vlašské, kešu, lískové, mandle…)
- 1/4 šálku sušeného ovoce (rozinky, datle, goji …)
- 1/2 šálku sladidla (med, javorový sirup, datlový sirup, nektar z kokosových květů)
- špetka soli
Kakaovou hmotu a máslo nechejte roztavit v kovové misce v horké lázni. Dobře promíchejte a přidejte ostatní ingredience. Směs nalijte do formy (na plech s pečícím papírem), nechejte ztuhnout v lednici a vychutnejte si lahodnou, zdravou a výživnou čokoládu.
Další tipy na přípravu a ingredience:
- Koření - vylepšete si svůj hrnek kakaa kořením: skořice, kardamon, chilli, zázvor, kurkuma, anýz, muškátový oříšek …
- Kokosový olej (smetana) zjemní chuť kakaa
- Sladidlo a (rostlinné) mléko: pokud je pro vás chuť čistého kakaa příliš intenzivní, přidejte přírodní sladidlo: agávový nebo javorový sirup, kokosový cukr, nebo použijte ovesné nebo mandlové mléko, které má přirozeně nasládlou chuť.
- Kakao má lehce dehydratující účinky, zvlášť při větších dávkách pijte hodně vody.
- Pro krájení bloku kakaové hmoty na malé kousky použijte špičku ostrého velkého nože, kakao se zapíchnutím spičky a jemným tlakem lehce oddělí.
- Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Při teplotách kolem 40°C, jak je v některých zdrojích doporučováno, se mi nikdy nepodařilo vytvořit homogenní nápoj bez kousků nerozpuštěné hmoty.
- Pro krémovou konzistenci použijte ruční šlehač mléka, který seženete v dom. potřebách nebo v obchodech s kávou nebo mixér. Tradičně se používá na míchání kakaa Molinillo, ruční dřevená kvedlačka (vhodná spíše na přípravu většího objemu kakaa).
- Pokud nemáte zrovna po ruce mixér nebo šlehač mléka, dejte kakao do vody do hrnce, zahřívejte a míchejte, a těsně před tím, než začne vařit, jej odstavte z plamene a kakao bude dobře rozpuštěné.
- Vyzkoušejte kombinoci kakaa s dalšími výživovými doplňky a bylinami, které užíváte: kakao podporuje krevní oběh a může pomoct vašemu tělu tyto látky vstřebávat
Dávkování kakaa
Každý člověk je jinak citlivý, ale obecně se doporučuje 10-20g kakaa jako běžný nápoj a 30-50g jako silnější dávka kakaa používaná při kakaových rituálech. Účinky kakaa jsou jemné. Největší užitek kakao přináší při pravidelné konzumaci, pro mnoho lidí je alternativou k pití kávy nebo čaje.