Recepty & Tipy na přípravu kakaového nápoje
Sepsali jsme pro vás doporučení a tipy na přípravu dokonalého šálku kakaa a naše nejoblíbenější recepty. Příprava kakaa může být velmi krativní proces. Nastudujte základní postupy, nechte se inspirovat a určitě objevíte své vlastní kombinace. ღ
Jak připravit tradiční, lahodné napěněné kakao
Kolik kakaa na jednu porci
Každý jsme jinak citlivý, ale obecně doporučujeme na šálek 200ml:
- 10 - 20g: slabší dávka jako alternativa kávy či čaje
- 20 - 30g: střední ceremoniální dávka
- 30 - 50g silná ceremoniální dávka
Pro stále více z nás se kakao stává vítanou alternativou kávy nebo čaje pro vzácné chvilky zastavení během dne a na podporu kreativního “flow”. Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci. ღ
Čím kakao dochutit
- Koření: skořice, kardamon, chilli, zázvor, kurkuma, anýz, muškátový oříšek … přidejte buď jeden druh nebo kombinaci
- Byliny: výborné byliny do kakaa jsou: Maca, Lucuma, Moringa, Ashwagandha, Shatawari,
- Medicinální houby: prášek Reishi, Cordyceps
- Na doslazení: agávový sirup, javorový sirup, kokosový cukr, kokosový nektar, med
- Pro jemnou a vláčnou chuť: přidejte trochu kokosového mléka, lžičku kokosového oleje, nebo rostlinné mléko (ovesné, mandlové, rýžové) v libovolném poměru k vodě. Nápoj můžete také připravit jen z rostlinného mléka, bez vody.
- Na ozdobení šálek kakaa posypte jedlými květy nebo práškem z okvětnách lístků růže.
Tady se otevírá prostor na vaši kreativitu. Doporučujeme také ochutnat čistou chuť našeho kakaa rozšlehaného pouze ve vodě, bez dalších ingrediencí. A samozřejmě, nejlepší voda pro přípravu kakaa je pramenitá voda ze studánky.
Základní návod na přípravu kakaového nápoje
- Blok kakaa nakrájíme nožem na menší kousky, aby se dobře rozpustilo. Pro snadnější přípravu nebo na cesty vyzkoušejte kakao hoblinky Guatemala nebo kapičky Peru. Snadno odměříte dávku a nebudete potřebovat prkénko a nůž.
- Potřebné množství vložíme do hrníčku nebo konvičky, zalijeme horkou vodou nebo rostlinným mlékem. Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Kakao nevaříme. Aby se zachovaly cenné látky v kakau, voda by neměla přesáhnout 80°C.
- Lahodné kakao má krémovou konzistenci a je krásně napěněné. Pro našlehání použijte elektrický ruční pěnič mléka (seženete v domácích potřebách nebo v IKEA) nebo obyčejnou nerezovou šlehací metličku. Kakao můžete také rozmixovat mixérem, zvlášť pokud připravujete více porcí.
Tipy pro tradiční přípravu kakaa: ve střední Americe se používá Molinillo, ruční dřevená kvedlačka, která je součástí naši sady pro ceremonie. Nebo vyzkoušejte původní přípravu kakaa z dob starých Mayů: našlehaného nápoje dosáhli dlouhým přeléváním kakaa z misky do misky ღ
Kakaové Recepty
Kakaový nápoj jako alternativa kávy nebo čaje
Pro stále více z nás se kakao stává vítanou alternativou kávy nebo čaje pro vzácné chvilky zastavení během dne a na podporu kreativního “flow”. Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci. ღ
- 10 - 20g kakaa
- 150ml horké vody nebo rostlinného mléka (70-80°C)
- špetka skořice, kardamonu, zázvoru, kurkumy, vanilky (nebo kombinace)
- lžička medu nebo kokosového nektaru
Kakao vložte do hrníčku, zalijte, přidejte koření, doslaďte a důkladně rozšlehejte pomocí ručního elektrického šlehače mléka, aby se vytvořila lahodná konzistence a pěna na povrchu. ღ
Kakaová masala
Masala čaj je tradiční indický nápoj z koření a černého čaje. My si dovolíme propojit dvě naše oblíbené tradice - indickou a mayskou a místo černého čaje přidáme do Masaly rituální kakao. Nápoj krásně zahřeje a nabudí. Recepty uvádíme vždy na 1 šálek (porci). Pokud připravujete pro více lidí, vynásobte suroviny počtem porcí.
- 20g kakaa
- 250ml rostlinného mléka (ovesné, mandlové ...)
- 2 tenké plátky čerstvého zázvoru
- 1/2 lžičky skořice (prášek)
- kousíček muškátového oříšku
- 2 hřebíčky
- 1/2 lžičky kardamonu (prášek) nebo 1 lžičku semínek
- na doslazení: med, agavový sirup nebo kokosový cukr
Přiveďte mléko s kořením k varu. Nechte 10 min. luhovat a koření přeceďte. Pokud je to nutné, znovu ohřejte na max. 60°C, přidejte kakao, popř. oslaďte a promíchejte ručním šlehačem do napěněného nápoje. Pokud s kakaem začínáte, doporučujeme náš set KAKAO ALCHEMY, kde jsou všechny druhy kakaa a koření hezky pohromadě, právě pro takové experimentování ღ
Recept na Mayské ceremoniální kakao
Připravte si ceremoniální kakao tak, jak jej tradičně pili staří mayové ....
- 30-50 g kakaa
- 150 ml vody 80°C
- špetka chilli
- 1/2 lžičky skořice (prášek)
- váš záměr pro ceremonii
Dvě hlavní ingredience pro přípravu ceremoniálního kakaa jsou: kakao ceremoniální kvality a váš záměr, se kterým kakao připravujete a pijete. Mayové tradičně přidávali špetku chilli, které má povbuzující efekt a napomáhá účinným látkám v kakau rychleji se vstřebat do těla.
Kakaový elixír pro ženy
Pravé kakao je velmi blahodárné pro výživu ženského těla, srdce i mysli, nervového systému. Vyzkoušejte tento lahodný nápoj, kombinaci ajurvédských ženských bylin a kakaa. V receptu není žádné sladidlo, jen přirozeně sladké mandlové mléko. Pokud máte zrovna svůj (cyklický) čas, a bažíte po sladkém, přidejte kokosový cukr nebo med a zaručeně zapomenete na "hříšnou" tabulkovou čokoládu, která zdraví opravdu neprospívá. Na tento recept používám naše Guatemalské kakao "Ritual" ve formě hoblinek.
- 20g kakaa (= 3 vrchovaté čajové lžičky hoblinek)
- 200ml mandlového mléka
- 1/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky shatavari
- 1/4 lžičky ashwagandhy