Recepty & Tipy

Ledové Kakao Latte

Jak si užít kakao v létě? Vyzkoušejte tento osvěžující kakaový nápoj pro horké dny!
 
✓ 15g kakaa zalijte 50ml horké vody
✓ Dobře rozmíchejte (ručním šlehačem mléka nebo metličkou)
✓ Přidejte 200ml studeného mandlového (ovesného) mléka
✓ A nakonec 2-3 kostky ledu 
 

Kakaový nápoj jako alternativa kávy nebo čaje

  • 10-15g kakaa
  • 150ml horké vody nebo (rostlinného) mléka (70-80°C)
  • Koření dle chuti (skořice, kardamon, zázvor, kurkuma, vanilka, chilli)
  • Kokosový cukr, agávový nebo javorový sirup
  • Vše zamíchejte ručním (elektrickým) šlehačem mléka aby se vytvořila lahodná struktura a pěna.

cacao hrnek

 

Mayské rituální kakao

recept pro 1 osobu:

  • 30-50 g kakaa
  • 150 ml horké vody
  • popř. špetka chilli
  • váš záměr

Dvě hlavní ingredience pro rituální kakao jsou: kvalitní kakao a váš záměr pro rituál. Mayové tradičně přidávali špetku chilli, které zvyšuje účinky kakaa a má povbuzující efekt.  

 

Kakaový elixír pro ženy

 

Pravé kakao je velmi blahodárné pro výživu ženského těla, srdce i mysli (nervového systému). Vyzkoušejte tento lahodný nápoj, kombinaci ajurvédských ženských bylin a kakaa. V receptu není žádné sladidlo, jen přirozeně sladké mandlové mléko. Pokud máte zrovna svůj (cyklický) čas, a bažíte po sladkém, přidejte kokosový cukr nebo med a zaručeně zapomenete na "hříšnou" tabulkovou čokoládu, která zdraví opravdu neprospívá. Na tento recept používám naše Guatemalské kakao "Ritual"ve formě hoblinek.

  • 100ml mandlového mléka
  • 2 vrchovaté lžičky kakaa (10g)
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky shatavari
  • 1/4 lžičky ashwagandhy

 

Lahodná domácí čokoláda

  • 1 šálek nasekané kakaové hmoty
  • 1 šálek kakaového másla
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů (vlašské, kešu, lískové, mandle…)
  • 1/4 šálku sušeného ovoce (rozinky, datle, goji …)
  • 1/2 šálku sladidla (med, javorový sirup, datlový sirup, nektar z kokosových květů)
  • špetka soli

Kakaovou hmotu a máslo nechejte roztavit v kovové misce v horké lázni. Dobře promíchejte a přidejte ostatní ingredience. Směs nalijte do formy (na plech s pečícím papírem), nechejte ztuhnout v lednici a vychutnejte si lahodnou, zdravou a výživnou čokoládu.

rawchocolate_kuskakaa
©️ Indigo Herbs

Další tipy na přípravu a ingredience:

  • Koření - vylepšete si svůj hrnek kakaa kořením: skořice, kardamon, chilli, zázvor, kurkuma, anýz, muškátový oříšek …
  • Kokosový olej (smetana) zjemní chuť kakaa
  • Sladidlo a (rostlinné) mléko: pokud je pro vás chuť čistého kakaa příliš intenzivní, přidejte přírodní sladidlo: agávový nebo javorový sirup, kokosový cukr, nebo použijte ovesné nebo mandlové mléko, které má přirozeně nasládlou chuť.
  • Kakao má lehce dehydratující účinky, zvlášť při větších dávkách pijte hodně vody.
  • Pro krájení bloku kakaové hmoty na malé kousky použijte špičku ostrého velkého nože, kakao se zapíchnutím spičky a jemným tlakem lehce oddělí.
  • Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Při teplotách kolem 40°C, jak je v některých zdrojích doporučováno, se mi nikdy nepodařilo vytvořit homogenní nápoj bez kousků nerozpuštěné hmoty.
  • Pro krémovou konzistenci použijte ruční šlehač mléka, který seženete v dom. potřebách nebo v obchodech s kávou nebo mixér. Tradičně se používá na míchání kakaa Molinillo, ruční dřevená kvedlačka (vhodná spíše na přípravu většího objemu kakaa).
  • Pokud nemáte zrovna po ruce mixér nebo šlehač mléka, dejte kakao do vody do hrnce, zahřívejte a míchejte, a těsně před tím, než začne vařit, jej odstavte z plamene a kakao bude dobře rozpuštěné.
  • Vyzkoušejte kombinoci kakaa s dalšími výživovými doplňky a bylinami, které užíváte: kakao podporuje krevní oběh a může pomoct vašemu tělu tyto látky vstřebávat

Dávkování kakaa

Každý člověk je jinak citlivý, ale obecně se doporučuje 10-20g kakaa jako běžný nápoj a 30-50g jako silnější dávka kakaa používaná při kakaových rituálech. Účinky kakaa jsou jemné. Největší užitek kakao přináší při pravidelné konzumaci, pro mnoho lidí je alternativou k pití kávy nebo čaje.

 

button-do-obchudku