Guatemala

Kakao Guatemala 100%
Odrůda: Criollo

Čistá kakaová hmota z kakaových bobů
Původ: farma v oblasti Alta Verapaz, Guatemala



Dalileo_farm

Naše Guatemalské kakao pochází z permakulturní farmy v pohoří Sierra de las Minas v Alta Vapez. Farma se vedle drobné produkce organického ovoce specializuje na pěstování a zpracování rituálního kakaa a jednodruhové čokolády. Stromy rostou ve stínu guatemalské džungle a půda je obhospodařovaná na principech permakultury a udržitelného zemědělsko-lesnického hospodářství. Kakao je zpracováváno podle tradičních postupů přímo na farmě, kde vzniklo také vzdělávací a návštevnické komunitní off-the-grid centrum.

Kakao z permakulturního kakaovníkového lesa

Příběh začal rodinou (kanaďan Laurent, mayská žena Beronika a jejich dvě děti), kteří objevili téměř neúrodný pozemek na úpatí pohoří Sierra de las Minas. Nyní je zde hora pokrytá nativními rostlinami, kakaovníky, ovocnými stromy a květinami. Každým nákupem tohoto kakaa jim pomáháte udržovat a rozvíjet projekt jedlého lesa a permakulturního agrolesnictví, navracení života do této části země, kterému zasvětili svůj život.

“Považujeme naše kakao za něco něco, co je posvátné a zároveň přináší potěšení. S kakaem zacházíme se stejnou péčí, obezřetností a záměrem, jaký dáváme půdě a krajině, která obklopuje naše kakaovníky. Věříme, že tak produkujeme kakao, které dokáže inspirovat k hodnotám, které sdílíme, k léčení, radosti a lásce. Namísto použití metod, které zvyšují výnos našich stromů s negativním dopadem na životní prostředí, obnovujeme přirozené prostředí kakaovníků. Necháváme stromy samy růst a plodit, a jen v případě potřeby zasáhneme přizozenými úpravami. Naše stromy jsou pěstovány spíše ze semen než z roubů, což znamená, že každý strom obsahuje své vlastní genetické složení a každý strom je jiný jedinec. Věříme, že je to součást výroby kakaa té nejvyšší kvality. Aktivně se také zabýváme výběrem, uchováváním a pěstováním semen ohrožených druhů kakaa a chráníme tak dědictví těchto stromů před tím, aby bylo navždy ztraceno. Zaměstnáváme několik pracovníků z okolí a jsme rádi, že můžeme pořádat akce pro lidi, kteří se zamilovali do našeho kakaa a chtějí poznat místo, odkud pochází, a dozvědět se, jak kakao pěstujeme a zpracováváme. Naší vizí je pokračovat v udržitelném rozvoji a v budování eco-vesnice a vzdělávacího centra, které jsou benefitem pro zemi, pro návštěvníky, obyvatele a okolní komunitu.” (Laurent, majitel farmy)

Farma nabízí 4 druhy 100% kakaa (jejich vlastní třídění- názvy): Ceremonial, Ancestral, Ritual, Raw.

Kakao CEREMONIAL (ve formě kusu kakaa)*
Kakao Crillo ve své nejméně zpracované formě. Nahrubo mleté. Tohle kakao znáte z naší stálé nabídky (prosinec, leden)
 
Kakao ANCESTRAL (ve formě hoblinek)*
Obsahuje méně tuku (asi 20% tuku je odstředěno) a má tudíž silnější účinek (více účinných látek). Zvláště vhodné na použití při ceremoniích.
 
Kakao RITUAL (ve formě hoblinek)*
Má zachovaný plný (původní) obsah tuku a je dlouho a tudíž najemno mleté, krémové. Díky plnému obsahu tuku (kakaového másla) se hodí také na přípravu domácí čokolády a dalších dezertů.
 
Kakao RAW (ve formě kusu kakaa)*
Nepražené, v RAW kvalitě. Po celou dobu procesu zpracování byla kontrolována teplota, aby nepřesáhla 42°C (i při fermentaci a sušení na slunci).
 


*Forma (hoblinky nebo kus kakaa) nesouvisí se způsobem zpracování jednotlivých druhů kakaa. Každé z těchto 4 druhů může být na závěr nastrouháno do podoby hoblinek, nebo ponecháno v podobě jednoho kusu kakaa tak, jak kakaová pasta ztuhnula po finálním mletí kakaových bobů v kamenných mlýnech. Hoblinky nabízejí praktičtější a snadnější použití, forma  jednoho kusu kakaa zase nabízí požitek ze syrovosti a krásné struktury kakaové hmoty.

 

 

button-do-obchudku

 

 dalileo_production