Kakao místo kávy? Zde je 5 důvodů, proč to zkusit
Ranní šálek kávy je pro mnohé nepostradatelný. Povzbudí, probudí, nakopne. Ale co když existuje alternativa, která místo ostrého nárůstu energie nabídne pozvolnější povzbuzení a klidným soustředění?
Pokud hledáte alternativu kávy a zároveň výživný a energetizující nápoj, kakao je přirozenou volbou. Stále více lidí nahrazuje ranní šálek kávy šálkem kakaa ceremoniální kvality a není divu.
Pojďme se společně podívat na šest klíčových rozdílů mezi účinky kávy a kakaa.
Kofein vs. theobromin: Rozdílné cesty energie
Naše tělo rozlišuje nejen chuť, ale i způsob, jakým je povzbuzováno. Kakao i káva jsou stimulanty s velmi rozdílným působěním. Káva naše tělo a nervový systém “nakopne” kofeinem. Kakao vás obejme theobrominem. Rádi říkáme, že theobromin je jemnější “bratranec” kofeinu. A právě díky němu kakao působí pozvolněji, déle a bez následného propadu energie. Theobromin nervový systém nepřetěžuje, ale podporuje. Nenutí tělo do výkonu, ale zvyšuje prokrvení, podporuje koncentraci a navozuje stav uvolněné bdělosti. Není náhoda, že theobromin byl pojmenován po kakaovníku: Theobroma Cacao, Theobroma v překladu znamená „pokrm bohů“.
Kakao jako superpotravina bohatá na živiny
Káva je nápoj bez nutriční hodnoty. Naproti tomu šálek 100% kakaa je výživnou superpotravinou bohatou na minerály jako hořčík, železo, zinek či draslík. Obsahuje také kvalitní přírodní tuky ve formě kakaového másla, které vyživují tělo zevnitř a dodávají kakau jeho jemnou, hebkou texturu.
Kakao je navíc napěchované antioxidanty a látkami jako anandamid a fenyletylamin, které přirozeně podporují dobrou náladu a pocit vnitřního klidu. Právě díky tomuto koktejlu se po kakau cítíme tak komplexně povzbuzeni a vyživeni.
Kakao snižuje stres, kofein jej generuje
Začínáte ráno kávou? Dát si šálek kávy před ranní jógou nebo meditací může být kontraproduktivní. Naopak, šálek ceremoniálního kakaa vás příjemně naladí na ranní praxi i celodenní pracovní flow. Proč?
Kofein v kávě totiž zvyšuje hladinu adrenalinu a kortizolu, stresových hormonů, které tělo aktivují do pohotovostního módu a připravují ho na reakci „boj nebo útěk“. To je důvod, proč většina lidí cítí po kávě větší bdělost a výkonnost a tato přestimulovanost nervového systému se stává každodenností. Může být sice dočasně příjemná při zvládání pracovních povinností, ale není energeticky udržitelná. Fungujeme dlouhodobě “na dluh”, což se dříve či později projeví.
Naopak šálek ceremoniálního kakaa vás jemně naladí na ranní praxi, ať už je to jóga, běhání, protažení nebo svižná procházka. Kakao stimuluje pozvolna, bez stresového nabuzení. Theobromin, hlavní účinná látka v kakau, může snižovat hladinu kortizolu a zlepšit prokrvení svalů i mozku. Navíc, kakao je bohaté na hořčík, který podle mnoha vědeckých studií přispívá k relaxaci a snižování stresu. Je to ideální společník nejen pro klidné ráno a meditaci, ale i pro sportovní výkon, soustředěnou práci nebo tvoření.
Pozitivní vliv na srdce a krevní tlak
Kombinace antioxidantů (flavonoidů) a theobrominu v kakau má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Na rozdíl od kofeinu, který může cévy zužovat a zvyšovat tlak, theobromin cévy naopak jemně rozšiřuje a podporuje průtok krve. Flavanoly v kakau byly předmětem mnoha studií. Ukázalo se, že mohou snižovat krevní tlak, zlepšovat krevní oběh, tj. zvyšovat přísun krve do mozku a srdce. Theobromin stimuluje celý kardiovaskulární systém a díky tomu se zlepšuje proudění krve a skrze tělo proudí více kyslíku. Tohle je vědecky měřitelné vysvětlení, proč po kakau cítíme otevření srdce a jsme vnímavější a citlivější.
Pozitivní vliv kakaa na kondici srdce dokazuje také studie u Kuna Indiánů na ostrůvku u Panamy, kteří pijí denně několik šálků kakaa.
Kakao i večer? Ano, na rozdíl od kávy
Večerní šálek kávy může narušit přirozený rytmus těla. Kofein totiž blokuje adenosinové receptory, systém, který tělu říká, že je čas zpomalit a regenerovat. Místo klidu přichází vnitřní napětí, nervový systém zůstává ve střehu.
Kakao má jinou povahu. Obsahuje jen stopové množství kofeinu, a proto na adenosinový systém působí mnohem jemněji. Nevyruší tělo z jeho přirozeného tempa a naopak ho podpoří. Díky obsahu theobrominu a hořčíku přispívá ke klidu, uvolnění a večernímu zklidnění. Šálek kakaa si tak můžete dopřát i večer, jako obejmutí, které vás jemně provede do spánku.
Naše zkušenost a doporučení
Jsme milovníci dobré kávy. Ale v rámci každodenních rituálů jsme ji nahradili kakaem a pozorujeme změnu. Méně výkyvů energie, více vnitřního klidu a větší soustředění. Doporučujeme začít postupně například tím, že nahradíte jeden šálek kávy denně.
Skvělým začátkem může být Peru Chuncho kakao s jemně ovocnou chutí, vzácná původní odrůda z údolí peruánských And. Pěstují ho farmáři, které osobně známe a navštěvujeme. A protože víme, že na jednoduchosti záleží, můžete si ho nyní objednat i ve formě praktických hoblinek, které se snadno rozpouštějí a připravují - ideální pro každodenní rituál.