Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Šálek kakaa u kmene Bri Bri na Kostarice

IMG_2315

 

Letos v zimě jsme se vydali za kakaem na Kostariku. Učit se, poznávat, objevovat. Ochutnat a ucítit Kostarickou džungli a místní Kakaito, které nese její esenci, zemitou divokou sílu, bujnost a plodnost. A hlavně, osobně pozkoumat zdroje toho NEJ Kostarického ceremoniálního kakaa a "dovézt" jej do Čech ...

Na jihu Kostariky jsme poznali kakaovou tradici kmene Bri Bri, která se předává po staletí z generace na generaci a je stále živá. Pro Bri Bri je kakaovník posvátný strom. Jeho dřevo nikdy nepoužívají jako palivo nebo ve stavebnictví. Kakao je v jejich tradici ženské podstaty a proto je jeho příprava výhradně ženská záležitost. Kakaa se dotýkají pouze ženy: fermentované a sušené kakaové boby upraží na kovové pánvi na ohni, rozemelou v ručním mlýnku na kakaovou pastu, zpracují do kakaových kuliček, ze kterých pak připravují rituální kakaový nápoj. Kakao tradičně pijou jen rozpuštěné ve vodě, a bez přidaného koření, na rozdíl od kořeněného kakaa které známe z Mayské tradice.

Ženy Bri Bri nás celým procesem přípravy kakaa provedly. Zvlášť jsem si užila tanec kolem ohně při pražení kakaa: Boby se po celou dobu pražení míchají dlouhou dřevěnou tyčí, aby se upražily rovnoměrně. A tak tančím, pohybuju se spolu s kouřem dokola kolem ohniště a míchám boby. My jsme pražili menší dávku na několik šálků. Když je ale tahle velká pánev naplněna, pražení prý trvá přes hodinu ... krásná forma meditace v pohybu!

Poznat, kdy jsou boby správně upražené je fakt umění. Zdálo se mi, že jsem je trochu přepražila, ale když se pak odstranily slupky, bylo to tak akorát. Boby změní barvu a začnou praskat ... a pak někdy je ten pravý čas je stáhnout z ohně a vsypat na dřevěný podnos, a nadhazovat je do vzduchu, aby se zbavily slupky, která je pro chuť nežádoucí (a také dost přepražená). To nadhazování mi samozřejmě také vůbec nešlo )) Mezitím už se na ohni ohřívá voda na náš kakaový nápoj . Až když člověk zakusí celý ten proces, pozná, kolik je v každém šálku kakaa práce ...

A pak ta lahodná sklizeň naší "práce": popíjet kakaový nápoj u ohně, na kterém se boby ještě před chvíli pražily, dýchat vlahý vzduch Kostarické džungle a povídat si o kakau a o životě. Kakao jsme připravili tradičně, pouze rozpuštěním ve vodě. K šálku kakaa jsme dostali sladký banán opražený na ohni. Takto si kakao "doslazují". 

Bri Bri používají ve svém jazyce pro kakao název "Tsuru". Traduje se, že Tsuru byla mladá žena, která nezjištně pohostila stvořitele vesmíru Sibö, když jedné deštivé studené noci procházel její vesnicí v podobě staršího muže. Tsuru byla jediná, kdo mu nabídl jídlo a nocleh. Jako výraz vděčnosti ji Sibö proměnil v kakaovníkový strom, aby bylo postaráno o všechny další generace ... děkujeme, Tsuru <3

♥ napsala: Veronika Živa