Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Návod na ranní kakaový rituál

kakao-salek-na-ceremonie-na-dlani

 
 
 
Ideální čas na tento rituál je ráno. Ráno po prouzení si (ať už vědomě či nevědomě) volíme, kam ten den zaměříme svou pozornost a energii, kam nasměrujeme své kormidlo. Tedy, jakým směrem se budou naše myšlenky, pocity a činy ubírat. A čemu dáváme pozornost, to poroste. Myšlenky tvoří pocity, pocity tvoří myšlenky. Opakující se myšlenky spolu s opakujícími se pocity vytvářejí časem zvyk. Zvyk vytváří naši osobnost, včetně přesvědčení, které o sobě máme.  To je dané neurochemií našeho mozku, nervového systému a těla, a můžeme na toto téma dnes najít už vícero studií i knih.  Říká se, že po 35. roku je naše osobnost hotová, a 95% toho, co cítíme a myslíme je určována našim podvědomím, tedy zvykem. Skvělé, a jak je tedy možná skutečná změna? Právě drobnými a soustavnými kroky, opakujícími se rituály, které začnou přepisovat náš zvyk a pomůžou nám udržet fokus na to, co je pro nás důležité.
 
Proto Ti přinášíme návod na jednoduchý rituál, který nemusí trvat déle než 10 minut.  Naladíš se na záměr (směr) svého dne a k tomu si vychutnáš šálek teplého kakaa. :)
 
Jako v každém funkčním rituálu jsou zde zastoupeny obě polarity: prostor pro naslouchání (jinová část) a prostor pro záměr, akci (jangová část).  Stačí Ti na něj ráno 10minut, takže se dá zvládnout i před pracovním dnem, než se děti, zvířata a tep života kolem probudí. Pokud s některou částí rituálu nebudeš rezonovat, vynechej ji. Pro ranní rituál je důležité, aby byl snadný, jednoduchý (a ideálně lahodný) :) protože co si budem, ne vždy máme čas, prostor a chuť pro pravidelnou praxi. Za těch téměř 20 let, co pravidelně cvičím jógu mám bohatou zkušenost a lecjaké "své" fígle proč dnes praxi vynechat jsem už prokoukla :) Zpočátku si můžeš dát záměr, že budeš Ranní rituál praktikovat po 21 dní. A uvidíš, zda zpozoruješ pozitivní změnu, která Ti pak bude motivací k pokračování. Já věřím, že ano :)
 
 
༄ NÁVOD NA RANNÍ KAKAOVÝ RITUÁL ༄ Naladění na záměr dne
 
 
1) Připrav si šálek lahodného kakaa tak, jak jej máš rád(a). Pro každodenní ranní rituál doporučujeme 15g kakaa na 200ml šálek.
 
2) Vyhraď si 10 minut, kdy si dopřeješ plně se soustředit a ponořit se do svého rituálu (já na workshopech i doma používám appku Insight Timer s příjemným gongem :)
 
3) Pro naladění a vytvoření atmosféry zapal svíčku nebo použij vykuřovadlo
 
4) Posaď se pohodlně a s rovnou páteří, zhluboka se nadechni (5 sekund), zadrž dech (5 sekund) a plynule vydechni (5 sekund). Opakuj tento cyklus 3x.
 
5) Vezmi svůj šálek kakaa do obou dlaní, nadechni se jeho vůně a zvědom si celou cestu kakaa až k Tobě domů: prostředí, kde roste, péče farmářů, síla džungle a dlouhá tradice kakaové medicíny. Můžeš také vyslat poděkování :)
 
6) Formuluj svůj záměr pro dnešní den
 
7) S tímto záměrem si vychutnej každý doušek kakaa
 
8) Zavři oči, zopakuj nahlas svůj záměr
 
9) Naslouchej svým pocitům, myšlenkám a vizím
 
10) Nech k sobě přijít nápad na jeden jednoduchý čin, který v průběhu dne uděláš a který Ti připomene a potvrdí Tvůj záměr (dost jednoduchý na to, aby se dal s lehkostí realizovat, třeba zalít květinu, dát si vědomou očistu vodou ve sprše :).
 
11) Ukonči poděkováním, zhasnutím svíčky a zapiš si své nápady a zážitky do deníku.
 
 
༄ Přejeme krásný den na vlnách Tvého záměru ღ ღ ღ
 
 
TIP: Pokud stejně jako my často cestujete, nebo máte rádi kakaové rituály v přírodě, máme pro vás na e-shopu několik praktických nezbytností, které se nám osvědčily, snadno je sbalíte a nezaberou moc místa: ručně vyšívané dečky s mexickými vzory, špalíčky vykuřovadla Palo Santo, praktické šálky na 180ml kakaa a misky na svíčku či vykuřovadlo. Najdete je buď samostatně, nebo v balíčcích pro ceremonie. Já vše tohle sebou vozím v jedné malé "rituální" taštičce z Mexika a jsem ready to vytáhnout kdykoliv je potřeba :)
 
♥ napsala: Veronika Živa