Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Čerstvý kakaový bob jako lahodné ovoce?

kuskakaa_cerstvy kakaovy bob je lahodne ovoce
 

Kakao jako lahodné ovoce ?!? Ano, chutnáme jej právě na Kostarice, a je to skutečně poklad, plný chuti, živin, a vitamínů.

Čerstvé boby uvnitř kakaového lusku jsou obaleny šťavnatou dužinou, která svým mixem tropických sladko- svěže kyselých chutí připomíná mango, ananas, passion fruit ...

Při klasickém zpracování kakaa je cca 75% dužiny odstraněno, a jen cca 25% je použito pro fermentaci. Bez dužiny by se fermentace nenastarovala, množí se díky ní ty správné fermentační bakterie. Ve střední Americe, od Mexika až po Peru, je čerstvá dužina tradičně zpracovávána jako ovoce, vyrabějí z ní marmeládu a další produkty. Posledních několik let se tato tradice obnovuje, a stále více kakaových farmářů tuto vzácnou surovinu zpracovává, namísto aby ji po otevření lusku a vyjmutí bobů vyhodili, což jim také pomáhá zajistit lepší příjem. Na trhu se tak objevují čerstvé džusy z kakaové dužiny, a co nás zaujalo, sušená dužina se dá použít jako sladidlo do kakaa a při výrobě čokolády! Těšíme se, až takovou čokoládu, slazenou pouze kakaovou dužinou najdeme a ochutnáme!

V našem obchůdku si nově můžete koupit Ceremoniální kakao z Kostariky, ať vám chutná :)

Foto: Ochutnáváme čerstvý kakaový bob odrůdy Trinitario na Kostarice. © kuskakaa.cz,2022

♥ napsala: Veronika Živa