Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Cacao Stage na Colours of Ostrava

Colours program

Colours of Ostrava není jen hudební festival, důležitou součástí je také největší živé multioborové fórum v Evropě, Meltingpot. Letos zde vystoupilo přes 200 inspirativních řečníků z celého světa, včetně těch, kteří nesou dávné tradice různých kultur. V předchozích letech zde mluvil i Manari, leader kmene Separa v Ecuadoru, kterého si osobně velmi vážím.

Zastřešující téma letošního Meltingpotu bylo Longevity - dlouhověkost, biohacking a zdraví. A právě na pomezí Meltingpotu a hudebního festivalu Colours vznikla letos nová Cacao Stage, jako přirozené propojení a rozšíření.

Jak se stalo, že se tam naše kakao objevilo?

Aktuální podoba festivalu v industriálních kulisách Vítkovických železáren je mi blízká a v jistém slova smyslu i symbolická. Za těžkého provozu železáren tu kdysi pracoval i můj děda. Mám zde kořeny.

A u kořenů ještě chvíli zůstanu. Tak jako si jimi razí rostliny cestu puklinami ve skále, tak přesně vnímám každoroční proměnu tohoto místa na festival. Nové vnímání, nový svět, nové hodnoty, které pučí z materiálního ocelového města. Pár let nazpět jsem zde doprovázela na tanečním workshopu mou učitelku, šamanku a kolegyni Caroline Carey. Díky tomuto zážitku jsem pochopila, že Colours je mnohem více než jen evropský hudební festival. Proto když nám přišlo od organizátorů festivalu pozvání být součástí nové Cacao Stage, přijali jsme jej. Moc si vážíme jejich důvěry svěřit nám každodenní otevření Cacao stage hodinovým kakaovým tanečním rituálem a nabídky zaštítit celou Cacao Stage naším kakaem.

colours Kus kakaa_

Moje osobní poděkování

Velký dík patří také všem mým učitelům a mentorům, od kterých jsem se po více než 15 let postupně učila, jak držet prostor pro skupiny, a zejména Susannah a Ya'Acovovi, zakladatelům praxe Movement Medicine. Tato šamanská taneční praxe je základem mé osobní transformace a stojí na ni to, co v práci se skupinami nabízím. Bez toho bych si pozvání provázet na Colours kakaové taneční rituály netroufla přijmout. Držet bezpečný prostor v rámci tak velké akce by bylo zkrátka moc velké a nepředvídatelné.
Stejně tak byla zásadní podpora a spolupráce celého našeho Kus Kakaa teamu. Veliké díky Pavlíně a Lucii Luz, které kakao během všech 4 rituálů servírovaly, zatímco já jsem slovem a hudbou provázela rituál. Díky Petře, Klárce a Andrejce, které celé 4 dny na našem Kakao stánku s péčí a láskou připravovaly každý šálek kakaa. Servírovaly jej s vyslovením jména toho, komu šálek podávají a vytvářely tak kolem neuvěřitelnou atmosféru a kakaovou oázu. 

Colours Kus kakaa_2

Kakaový rituál s tancem aneb jak to probíhalo

Začali jsme vždy naladěním. Ztišili jsme se a spojili se sami se sebou, zemí i záměrem pro daný den. Když jsem cítila, že jsme se na podávání kakaa připravili a vytvořili si společný prostor, začali jsme ho servírovat. Zájem byl obrovský. Na rituálu jsme rozdali každé ráno více než 200 šálků rituálního kakaa. To vše s osobním požehnáním farmáře, od kterého kakao dovážíme z Guatemaly. Tato nádherná země a její magické jezero Atitlán se díky tomu tak trochu povedlo přenést do Ostravy. Právě k tomuto jezeru se sjíždějí z celého světa ti, kdo se chtějí ponořit hlouběji do studia mayských kakaových ceremonií anebo zažít extatický tanec s kakaem s legendárními Djs jako je Mose, Janach Pacha, nebo Joshua Swahé. A všechny tyto Djs, spolu s dalšími hudebníky jako Mirabai Ceiba, Murray Kyle, Nessi Gomes, Maok, Kareem Raihani jsme mohli zažít i na letošní Cacao stage na Colours of Ostrava.

 Colours Kus kakaa_4

Propojení světů a to, že mohou existovat vedle sebe je zásadní a dojemné

Okolí Cacao stage a Biohacking zone bylo pro mnoho lidí oázou, nepsanou alcohol free zónou a tak trochu separované od zbytku festivalu. Základna odkud se vydávali objevovat další program. Takovou odezvu jsme slyšeli během festivalu častokrát.

Patří kakao i sem?


A teď k otázce, zda patří kakao na festivaly, tedy mimo "tradiční kakaové ceremonie"? Za nás jednoznačně ANO. Pokud je připravováno a nabízeno vědomě, s náležitou péčí a úctou, má zde místo. Kakao má v naší kultuře stále větší místo a přináší kvality, které jsou teď tolik potřeba. Stejně jako je v dnešní době potřeba medicíny pohybu, tance, živosti, spontánnosti, neposuzování, tolerance a oproštění se od dogmat.

Rádi bychom zde citovali slova, které nám napsal náš farmář Laurent z Guatemaly. Protože kdo jiný by se k tomu měl vyjadřovat než ten, kdo kakao pro nás vypěstoval, zpracoval a zná náš záměr, se kterým jeho kakao v Čechách šíříme.

"Zdá se, že žijeme ve světě, který je stále více o pravidlech, předpisech a posuzování. My jako pěstitelé se snažíme vtisknout naší úrodě kakaa lásku, hojnost a přijetí. Doufáme, že je kakao sdíleno způsobem, který zvyšuje ve světě radost a vědomí. Kakao je ovoce džungle. Miluje růst ve stínu větších stromů jako společník. Džungle je chaotické, bujné a rozmanité místo. Kakao je skromná rostlina a nikdy není nad ostatními. Jeho kouzlo spočívá v jemném povzbuzení nálady a zvýšení vnímání. Je vzácné a mělo by se s ním nakládat se záměrem.

Věříme, že by mělo být nabízeno za okolností, které podporují jeho skutečné vnitřní kvality. Když pocítíte účinek kakaa ve svém těle, mělo by to zvýšit vaši energetickou hladinu, vaše vědomí, duševní bystrost a kreativitu. Nespadněte do stereotypů! Rebelujte a radujte se! Tvořte a vymýšlejte! Roztáhněte křídla a leťte tváří v tvář kontrole a strachu. To je výzva naší doby.

Věříme, že naše kakao by nemělo být přeměněno a zpracováno na komerční produkt, mělo by být ale zachováno pro setkávání se záměrem. Velmi dobře se hodí k extatickému tanci a různým workshopům. Jsme dokonce přesvědčeni, že by mělo nahradit kávu na pracovištích a místech, kde lidem záleží na inspiraci. Mayové kakao používají pro všechny druhy oslav a příležitostí. Co je důležité, je vědomí a vděčnost. Ne místo, kde se kakao prodává."

Howgh.

 

Colours Cacao Stage 

 

♥ napsala: Veronika Živa

📷 Kuskakaa a Aleš Honus