Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Proč ceny kakaa tak závratně rostou

Pravděpodobně jste i v českých médiích zaznamenali, že ceny kakaa závratně rostou. Přesněji, za poslední měsíce se ceny kakaa na trhu ztrojnásobily. 

Následkem krize úrody v Africe dochází k celosvětovému nedostatku kakaa a to vede k nejvyšším cenám za kakao v historii. Pojďme se na to podívat v souvislostech a co to znamená pro nás.

Sklizen_krize-cen-kakaa

Existují dva kakaové světy

Tím prvním je masová produkce levného kakaa na platážích západního pobřeží afriky, odkud pochází cca 65% celosvětové produkce komerčního kakaa. Pokud jste byli na některé z našich přednášek o kakau, pamatujete na slidy z africké reality, kde je hlavní kritérium nejnižší možná výkupní cena, bez většího ohledu na kvalitu bobů, způsob fermentace a na situaci farmářů a pracovní síly.

Alternativou je druhý svět kakaa, který podporujeme my: výběrové kakaové boby nejvyšší kvality, pěstované drobnými farmáři a družstvy, které farmáře vzdělávají. Fairtrade podmínky, férové ceny, permakulturní agrolesnictví a dbají na kvalitu fermentace a zpracování bobů. Loni jsme se v Peru účastnili několika vzdělávacích setkání pro naše farmáře, a proto víme, jak důležitá tato podpora družstev je.

Celovětová kakaová krize 

Vraťme se ale zpět k celosvětové situaci komerčního kakaa. Poslední 3 roky úroda kakaa v západní Africe klesala. Hlavním faktorem jsou klimatické podmínky, kakao je velmi citlivé na klimatické změny a dostatek vláhy. Zjednodušeně, v období, kdy kakao kvetlo a tvořilo plody, a potřebovalo vláhu, zasáhly západní afriku rekordní suché horka s teplotami nad 40°. Poté následovala extrémní vlna dešťů, kvůli které zbylé dozrávající plody napadla nemoc "black pod disease". Farmáři v těchto místech Afriky tak přišli o většinu úrody. 

Důsledky pro naše farmáře

Ikdyž se našich farmářů tyto extrémní klimatické výkyvy přímo netýkají, díky nedostatku kakaa ve světě rostou i ceny jejich bobů, a všichni naši dodavatelé nám už oznámili zvyšování cen. Ne sice trojnásobně, ale o desítky procent.  

ceny kakaa rostou 

Chceme vás férově informovat s předstihem

Z těchto důvodů budeme muset od května 2024 nevyhnutelně zvýšit ceny i na našem e-shopu. Kakao kupujeme od farmářů po menších množstvích, a proto se nás zvýšení cen okamžitě dotýká. Zatím nevíme, jak se ceny kakaa budou v průběhu roku vyvíjet, a zda dojde k dalšímu růstu. Jediné, co můžeme nyní udělat, je dostatečně se za nové ceny předzásobit, abychom se vyhnuli nutnosti dalšího zvyšování cen pro vás na eshopu v průběhu roku. Budeme dělat, co je v našich možnostech. Děkujeme za vaši volbu kvalitního kakaa.

Nyní, více než kdy dříve, je důležité podporovat malé projekty, které dbají na etiku, kvalitu a udržitelnost a přinášejí do světa pozitivní změnu. 

Do konce dubna 2024 můžete ještě nakoupit za stávající ceny, od 1.května začneme postupně ceny upravovat podle aktuální situace.

button-do-obchudku

 

♥ Napsala: Veronika Živa
Foto: Kus Kakaa