Ceremoniální

“Kakao otevírá dveře. Je na Tobě, jestli do nich vstoupíš.” (Keith Wilson)

kakao_Guat 

Co je Kakao Ceremoniální kvality?

Kakao, které je označování jako Kakao ceremoniální kvality (Ceremonial grade cacao) je kakaová hmota, z transparentních zdrojů od farmářů, kde je s kakaem tradičně zacházeno jako s posvátnou rostlinou, od semínka až po konečné mletí bobů do podoby kakaové hmoty, kusu kakaa. Produkt, kdy jsou boby vysoké kvality a vysokého obsahu výživových a aktivních látek takto šetrně a vědomě zpracovány, je nazýván kakao ceremoniální kvality (ceremonial grade cacao) a je vhodné k rituálnímu použití: od vašeho každodenního ranního či večerního rituálního šálku kakaa až po skupinové kakaové ceremonie.

Jak se vyrábí 100% čisté ceremoniální kakao?

Po sklizni se kakaové boby vyloupnou z bílé dužiny plodu (lusku) kakaovníku a nejprve prochází několikadenní fermentací. Je to přirozený proces, během něhož se intenzivně hořko-kyselá chuť bobů mění na čokoládovou. Fermentované boby se promyjou, usuší na slunci, a projdou lehkým pražením tak, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek. V případě Raw kakaa z naši nabídky je pražení vynecháno, a teploty při fermentaci a sušení kontrolovány, aby nepřesáhly 45°C. Poté je kakao namleto na mlýnech mezi žulovými kameny. Proces mletí trvá 1-3 dny, dle toho, jak jemné hmoty chceme docílit. Poté se pasta nechá ztuhnout do podoby "kusu kakaa", tak, jak jej můžete najít v našem obchůdku, popř. se pak nastrouhá do podoby hoblinek. Nic není přidáno, nic ubráno: tím se také liší od běžně dostupného kakaa “holandského typu”, které prochází silným pražením za vysokých teplot, alkalizací a pak dalším zpracováním pro výrobu čokolády, nebo od kakaového (i když Raw) prášku, který je získáván z kakaové hmoty oddělením cenného kakaového másla, přičemž se ztrácí benefity kakaového bobu jako celku. Rituální kakao obsahuje průměrně kolem 50% kakaového másla. 

kakao_Guat2

Proč je ceremoniální kakao lepší než kakaový prášek a v čem je rozdíl?

Ceremoniální kakao (kakaová hmota) jsou rozmělněné kakaové boby, čistý a přímý produkt, kde zůstává zachován celý potenciál bobu: výživové a aktivní látky i všechny hodnotné tuky, kakaové máslo. Kakaové boby jsou semena stromu kakaovníku, Theobroma cacao (Theobroma znamená v řečtině pokrm bohů).  V této čisté podobě jsou jednou z nejkomplexnějších potravin vůbec, právem považovanou za superfood. Staří Mayové a Aztékové tradičně kakao zpracovávali na nápoj, který má skvěle stimulující a harmonizující účinky, a dnes se jejich odkaz medicíny pravého čistého kakaa šíří hojně Evropou …  

kuskaka_clanek_pytlik

Naše kakao pochází z transparentních zdrojů od farmářů, kde je s ním tradičně zacházeno jako s posvátnou rostlinou, od semínka až po konečné mletí bobů do podoby kakaové hmoty, kusu kakaa. Produkt, kdy jsou boby vysoké kvality a vysokého obsahu výživových a aktivních látek takto šetrně a vědomě zpracovány, je nazýván kakao ceremoniální kvality (ceremonial grade cacao) a je vhodné k rituálnímu použití: od vašeho každodenního ranního či večerního rituálního šálku kakaa až po skupinové kakaové ceremonie. A jako v každém vztahu platí, že čím více pozornosti je kakau věnováno, tím více můžeme získat zpět, ať už se jedná o pěstování a zpracování bobů na farmě, balení a distribuci kakaa, nebo samotnou přípravu nápoje.

Jedná se tedy o čisté 100% kakao bez jakýchkoliv dalších přidaných látek, příměsí, sladidel nebo tuků. Kakao této kvality má přirozeně kakaově intenzivní chuť, se spoustou chuťových nuancí závislých na místě pěstování, odrůdě, způsobu fermentace a pokud je praženo, tak na míře pražení (v naší nabídce najdete pražené i Raw nepražené kakao).  

Je ceremoniální kakao vždy RAW?

Kakao této kvality je často označováno jako “RAW”.  Za “Raw” se považuje potravina, která nepřesáhne teploty v rozmezí 42-45°C. Kakao však roste a je zpracováváno v tropických zemích a je pravděpodobné, že už při procesu fermentace a následném sušení na slunci teploty přesahují 40-50°C. Jsou to přirozené procesy, zásadní pro kvalitu, chuť a stabilitu produktu. V naši nabídce najdete kakao, které je lehce, šetrně pražené (a tudíž neodpovídá kritériím RAW), a také RAW kakao (Raw Guatemala, Peru), kdy je proces pražení zcela vynechán, a teploty při fermentaci a sušení jsou přísně kontrolovány, aby nepřesáhly 45°C. Studie ohledně obsahu antioxidantů a dalších cenných látek v Raw/ neRaw kakau nejsou jednotné, některé dokonce tvrdí, že při zpracování kakaa za vyšší teploty (při přípravě nápoje +- 70°C) jsou látky v kakau lépe stravitelné. Tak nebo tak, my od KUS KAKAA máme rádi teplé kakaové nápoje, ale do Smoothie nebo na posypání dezertů používáme naše RAW druhy kakaa.

Bio kvalita kakaa

Označení BIO nesou kakaové produkty z bobů z certifikovaného ekologického zemědělství. Veškeré kakao které nabízíme pochází z ekologického zemědělství, kakao je pěstováno udržitelným způsobem a bez pesticidů. Naše kakao Peru a Ekvádor má bio certiikaci, kakao Bali je v procesu čekání na Bio certifikaci, a kakao Guatemala sice certifikaci nemá, ale pochází z permakulturní farmy která má i vzdělávací centrum a farmář, se kterým jsme v přímém kontaktu stojí za jeho 100% kvalitou. 

kakao_ceremonialni 

Proč je dobré kakao pravidelně konzumovat?

  • Obsahuje vysoký obsah antioxidantů (více než lesní ovoce nebo zelený čaj!)
  • Dodává tělu důležité minerály (železo, zinek, měď, hořčík, vápník, draslík)
  • Je bohaté na zdravé tuky 
  • Má stimulující, energetizující a harmonizující účinky 
  • Podporuje koncentraci a kreativitu
  • Působí jako přírodní antidepresivum 
  • Působí afrodiziakálně
  • Může zmírnit příznaky PMS a menstruační bolesti
  • Stimuluje proudění krve 
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Díky vysokému obsahu hořčíku uvolňuje napětí ve svalech

chemie_kakaa_1

Jak ceremonniální kakao působí na tělo a mysl?

Už jste určitě slyšeli, a možná i zakusili, že kakao podporuje dobrou náladu, příjemné až extatické pocity. Proč tomu tak je? Chemicky obsahuje kakao různé složky, které mají přímý vliv na náš mozek. Když si dáte 100% ceremoniání kakao, vaše tělo vytváří a přijímá: teobromin, serotonin, anandamid, fenyletylamin a další neurotransmitery. Neurotransmitery jsou chemičtí poslové, kteří hrají v našem mozku zásadní roli. Kakao nám přináší pocity štěstí, reguluje naši náladu a snižuje stres, stimuluje motivaci, soustředění, energii a produkci "hormonů štěstí" (srovnatelné s tím, když se zamilujeme nebo máme sex). A to vše zdravým způsobem, který je vyživující a ne vyčerpávající.  

Když ke kakau přistupujeme se záměrem, může nám pomoci dostat se “z hlavy do srdce”. Pomáhá našemu tělu a mysli, aby byly více receptivní a otevřenější a je proto užíváno jako pomocník při kreativní práci, meditaci, duchovní praxi. Používáme jej při ceremoniích, meditaci, tanci, zpěvu, terapiích, tvoření, při setkáních. Kakao můžete pít každý den jako součást svých osobních rituálů, např. nastavení svých denních záměrů, nebo kdykoliv vás to zavolá. Většina lidí vnímá účinky rituálního kakaa jako uzemňující, projasňující a otevírající, energetizující a zároveň uklidňující. 

PODÍVEJME SE NA TO PODROBNĚJI:

Theobromin

Theobromin je hořký alkaloid odpovědný za stimulační účinky kakaa. V  našem kakau ceremoniální kvality je obsažen ve větších koncentracích, v menší míře se vyskytuje  například i v těchto rostlinách: guarana, yerba maté, wayusa. Po stromu kakaovníku (Theobroma cacao) nese také jméno. Molekulárně  je podobný kofeinu (chemicky patří do stejné třídy metylxantinů). Kofein kakao také obsahuje, ale v jen malém množství. Theobromin má jemně stimulační a uzemňující účinky, na rozdíl od kofeinu má déle trvající a jemnější  efekt, bez prudkého vrcholu a poklesu. Uvádí se, že jeho stimulační účinky jsou ve srovnání s kofeinem jsou čtvrtinové.Na energetické úrovni kakao otevírá srdce a prohlubuje pocity vděčnosti, lásky, blaženosti.  Na fyzické úrovni tento proces podporuje právě Theobromin. Stimuluje kardiovaskulární systém (na rozdíl od kofeinu, který stimuluje nervový systém). Rozšiřuje cévy a zvyšuje tak průtok krve až o 30%, což zlepšuje vstřebávání dalších hodnotných látek a živin v kakau hojně obsažených. Proto se také doporučuje kombinovat kakao s dalšími bylinami, aktivními houbami a superpotravinami, tělo z nich má ještě větší užitek. Theobromin silně aktivuje srdce a tělo, uvolňuje svaly a vytváří  tak prostředí pro transformaci (zvláště při dávkách 30-40 g kakaa, které se používají při ceremoniích). Rozšiřuje také průdušky a pomáhá tak při akutních virózách i chronických dýchacích potížích (astma). Stimuluje některé části nervové soustavy, podporuje soustředění, koncentraci a zároveň pocity klidu a pohody. 

 

Anandamid - "Molekula blaženosti"

Název pochází ze sanskrtu, kde slovo Ananda znamená blaženost. Anandamid se v těle (v mozku) přirozeně vytváří při dechových technikách (jóga, Wim Hof) a při fyzickém aerobním cvičení, způsobuje ten extatický pocit po dlouhém běhu známý jako “runners high”. Kakao je snad jediná potravina, která endogenní kanabinoid anandamid obsahuje a může jej tělu dodávat. Anandamid působí proti depresím, podporuje pocity štěstí a euforie, tvorbu nervových buněk, paměť, ovlivňuje vnímání bolesti a podporuje chuť k jídlu. Anandamid je první z endokanabinoidů, který byl v roce 1992 popsán a pojmenován, za přispění českého chemika Lumíra Hanuše.

 kakao_benefity_1

Vysoký obsah antioxidantů

Kakao má jednu z nejvyšších hodnot na stupnici ORAC, která se používá k měření obsahu antioxidantů v potravinách. Je přímo nabité antioxidanty. Mezi ně patří i flavonoly, díky nimž má kakao hořkou chuť. Kakao chrání naše srdce a kardiovaskulární systém. Je dobré pro pružnost našich krevních cév a zvyšuje průtok krve v celém těle včetně našeho mozku. 

 

Bohaté na minerály

Kakao obsahuje široké spektrum minerálů zásadních pro naše plné zdraví: hořčík, železo, draslík, zinek, měď, vápník, selen, fosfor a mangan a síru. Hořčík, alkalický minerál důležitý pro detoxikaci, potřebuje každá naše buňka, a obecně je nejvíc nedostatkovým minerálem, zvláště u žen. Žádná jiná potravina neobsahuje tolik hořčíku jako čisté kakao. Podporuje naše srdce, uvolňuje svaly a stimuluje mozkové funkce. Síra, také v kakau hojně obsažena, podporuje tvorbu a obnovu kolagenu a keratinu (zdravý růst vlasů, nehtů a kůži). 

 

Kakaové máslo - zdroj hodnotných tuků

Zhruba 50% hmotnosti kakaové hmoty tvoří kakaové máslo, které je pro naše tělo zdrojem zdravých tuků. Mnohé živiny, aby se mohly v těle dobře vstřebat, se potřebují navázat na tyto tuky. Proto je tak zásadní rozdíl mezi kakaovým práškem, kde je kakaové máslo odděleno a kusem ceremoniálního kakaa, které je velmi komplexní potravinu.  

 

Pozitivní vliv na náladu, soutředění a kreativitu

Kakao má pozitivní vliv na naši náladu a na funkci našeho mozku, snižuje stres, zvyšuje naše soustředění, energii a dostává nás do tvořivého “flow”. Zvyšuje naše libido, eliminuje stavy úzkosti a může být dobrým pomocníkem při stavech deprese.

  kuskakaa 

 „Příroda nikdy neskoncentrovala takové bohatství hodnotné výživy do tak malého prostoru jako v kakaových bobech.“
(Alexander von Humboldt)

Posvátnost Kakaa v Mayské a Aztécké historii

Staří Mayové věřili, že kakao bylo objeveno bohy v nitru hory, spolu s dalšími posvátnými potravinami (jako kukuřice).  Hlavní hrdina Mayského příběhu o stvoření  (Popol Vuh), přinesl Mayům kakao poté, co Ixmucané stvořila lidi z kukuřice. Poté se Hunahpú stal sluncem.

Tradice Aztécků vypráví o Quetzalcoatlovi, opeřeném hadovi, který prý stařešinům přinesl spirituální učení.  Z nebe, z místa, kde žili bohové, jim snesl dva dary: kakao a  kukuřici a zároveň je naučil, jak tyto rostliny pěstovat. Kakao, Kukuřice, Oheň a Voda byly pro Aztéky obzvláště posvátné, protože podle tradice právě z nich bylo lidstvo stvořeno a byly lidem dány, aby je pěstovali a používali pro další rozvoj života a kultury.

Lingvisticky slovo kakao pochází z Mayského slova "Kakaw", což znamená "Matka Kakaovník",  a slovo čokoláda vzniklo z “chocol’ha” (nápoj), a sloveso “chokola’j” znamená  “pít chocol’ha společně”.

Historie kakaa - posvátný nápoj bohů

Kakao bylo ceněno jako posvátný nápoj mnohem, mnohem dříve, než vznikla čokoláda jak ji známe dnes. První civilizace, u které máme archeologicky doložené zmínky o kakau, byli staří Olmékové na území dnešního Mexika před 3.500 lety, a poté tuto tradici převzali Mayové a Aztékové. Můžeme se jen domnívat, jak Olmékové, Mayové a Aztékové kakao vnímali a co pro ně skutečně znamenalo, jelikož to nemáme v dnešní společnosti a kultuře k čemu přirovnat, nemáme žádnou sdílenou věc, která by nesla podobnou důležitost a zároveň všestrannost použití jako kakao pro tyto starověké kultury. Jisté je, že pro ně znamenalo mnoho.  Na dochovaných uměleckých dílech najdeme častá vyobrazení, jak si dva bohové vyměňují kakao jako výraz dobré vůle a přátelství.  Kakaovník byl vyobrazován jako strom, který drží svět, nese kvality stability a výživy, hojnosti. Kakao hrálo zásadní roli a po tisíce let bylo v těchto civilizacích považováno za posvátné. Uctívali kakaového bůžka, a kakao považovali za dar od bohů.  Kakaové boby (Criollo) používali jako cennou komoditu pro výměnný obchod a dokonce jako platidlo, vedle vzácného jadeitu a peří.  A v neposlední řadě bylo kakao hodnotnou, posvátnou rituální surovinou,  ze které připravovali rituální nápoje, elixíry. Bylo součástí ceremonií, svateb (bylo spojováno s plodností), křtů a dalších důležitých událostí. Při ceremoniích bylo používáno místo rituální krve, nebo spolu s ní.  Bylo součástí života i smrti. Dávalo se jako dar při narození dítěte. Někteří Mayští císaři byli pohřbeni s nádobami kakaa po stranách kolem těla. Kakao, považované za "pokrm Bohů" však nebylo zdaleka dostupné pro každého! Kakaové nápoje byly výsadou jen té nejvyšší vrstvy společnosti, šamanů (kněžích), císaře a jeho hostů a rodiny, a jako odměna po bitvě pro významné válečníky. 

Recept na ceremoniální kakao: tradiční Mayský Nápoj Bohů

  • 30g kakaa (ceremoniální kvality)
  • agávový sirup nebo med
  • chilli prášek
  • vanilkový prášek

Tento tradiční nápoj není tak sladký jako horká čokoláda tak, jak ji běžně známe dnes. Mayové tradičně používali pro výrobu kakaového nápoje čistou kakaovou hmotu  (tj. kakao je formě, jakou nabízíme v našem e-shopu), koření (chilli, vanilku, kardamon a další), byliny a květiny a nápoj sladili pouze lehce, aby stále dominovala silná chuť kakaa, bylin a koření. Při přípravě smíchali všechny suroviny s vodou, a opakovaným přeléváním z jedné misky do druhé dosáhli krémového a napěněného nápoje, který byl servírován teplý nebo studený při rituálech, se záměrem léčení a propojení se s posvátnem. Tato tradice je stále živá v některých domorodých amerických kulturách jako důležitá součást ceremonií.
Aztékové prý pili kakao studené, neslazené, zahuštěné kukuřičnou moukou, kořeněné chilli a vanilkou a zbarvené do červena achiotem.


Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení